Kovová plastika bude věnována všem lidem, kteří se v době koronavirové pandemie ocitli v první linii. Autor nápadu, Jiří Frog Müller, si je vědom toho, že by se na tuto nešťastnou dobu nemělo jen tak zapomenout. 

„Jedná se především o zdravotníky, pečovatelky, policisty, hasiče, dobrovolníky a prodavačky potravin, kteří za dané situace byli jedni z nás, o kterých se do té doby více nehovořilo a neuvědomovali jsme si, jak je jejich práce potřebná a nezastupitelná," píše na sociální síti Müller. 

Ocelový covid

A jak bude plastika vypadat? Tvar je jasný a nemůže být jiný než takový, jaký má samotný vir SARS-CoV-2. V průměru bude měřit zhruba tři metry. „Obal viru vytváří čtyři ocelové obruče, z kterých symetricky vystupuje červený peplomerový glykoprotein S (sosáčci)," píše Müller. Život plastice, připomínající nelehkou dobu pandemie, má dát český designér Václav Fafejta. Ten sám osobně své služby nabídl. 

Kovová plastika bude stát na místě bývalého pomníku Rudých letnic v Radotíně. Pomník byl vybudován v padesátých letech minulého století a měl připomínat události z 20. dubna 1930. V ten den se konala demonstrace komunistické a dělnické mládeže. Při střetu s četníky, kteří do lidí stříleli, došlo ke zranění pěti dívek. Odstranění pomníku v roce 1992 vyvolalo v lidech vlnu rozporuplných emocí. „Tento veřejný prostor již od 90. let čeká na svoji příležitost," uvádí Müller. 

Každý se může na sbírce podílet určitým způsobem. Lze zaslat libovolný příspěvek na transparentní účet, který byl k plastice vytvořen. 

„Pokud i ty chceš vzdát hold všem v první linii a podílet se na vytvoření plastiky, lze se k projektu aktivně zapojit tím, co umíš, a tím, že přispěješ k vytvoření společného díla. Ozvi se na pocta1linii@gmail.com," vyzývá autor plastiky. 

Fotogalerie
8 fotografií