Touhu zahrát si v některém z Troškových filmů dostal prý oblíbený zpěvák Karel Gott hned po premiéře pohádky Z pekla štěstí v roce 1999. „Připíjeli jsme si na její šťastný vstup do kin. A číši pozdvihl i jeden z hostů premiéry, Karel Gott, a řekl: Jak rád bych si někdy v takové pohádce zahrál! Nevím, jestli žertoval, ale ta jeho slova jsem si připomněl o dva roky později, když jsem se zamýšlel nad obsazováním druhého dílu,“ zavzpomínal režisér Zdeněk Troška (66).

Kolegové ze štábu prý nechápali, jakou mu chce dát roli, a když jim odpovídal, že dvojroli Lucifera a Pánaboha, nevěřili mu. „Alespoň dokud jsem nevzal telefon a nezavolal mu. Všichni tvrdili, že mě požene! To se ale nestalo,“ dodal Troška. Mnohonásobný držitel ocenění Zlatý slavík byl naopak velice rád, že si konečně zahraje někoho jiného než sám sebe, jak tomu bývalo v jeho filmografii doposud.

Přestože při natáčení panovaly nízké teploty a Gott trpěl zimou, nikdy si prý nestěžoval. „Natáčení nebylo zrovna příjemné. Točili jsme osm nocí někdy v polovině září, kdy teplota klesala k nule,“ prozradil Gott. Naopak vedro v kostýmu „pána pekel“ bylo Slavíkovi během natáčení scén na zámku v Telči. Kromě toho jim natáčení komplikovaly i nájezdy fanynek: Jakmile se jeho příznivci dozvěděli, že natáčí poblíž obce Kočov na Tachovsku, jezdily za ním plné autobusy. A nedaly se nijak odehnat. Troška tak musel využít pomoc zdejší policie.

Oním místem, které Troška proměnil v pohádce Z pekla štěstí 2 na inferno, se stala téměř zapomenutá zřícenina poutního kostela sv. Jana Křtitele. Objevil ho vlastně docela náhodou… „Odebírám různé turistické časopisy a knihy, kde jsou popsané zajímavosti z každého koutu naší republiky. Jednou jsem si takhle prohlížel Tachovsko, kde jsem narazil na zříceninu barokního kostelíka v lese. Na první pohled mě to místo zaujalo,“ popsal svůj šťastný nález populární režisér.

VIDEO: Gott si zahrál i další pohádce jménem Když draka bolí hlava: Dcera Charlotte Ella ve ní ztvárnila jeho vnučku!

Video
Video se připravuje ...

Gott jako kovář v nové pohádce Když draka bolí hlava: Dcera bude hrát jeho vnučku! Blesk TV

Kdysi byl kostel sv. Jana Křtitele chloubou okolí. Bývala tam osada s poutním kostelem. První písemná zmínka kostela se datuje už z roku 1572, až císař Josef II. kostel zrušil. Ve třicátých letech 19. století byla uvnitř zřízena manufaktura na výrobu kameniny a porcelánu, která ale kolem roku 1845 zanikla. Pak už následovalo rozebírání zdiva a postupné chátrání. Přesto tato památka se zvláštní úpravou stěn, za kterou kostel vděčil buď baroknímu malíři V. S. Schmidtovi z Plané, anebo českému umělci Eliáši Dollhopfovi, dodnes vzbuzuje zvědavost – a to i u filmařů.

„Trochu mě ale vyděsilo, že v tom kostele byla černá skládka, dokonce tam byl i nebezpečný odpad,“ přiznal Troška. Ani znečištěné prostředí a nepořádek ho od jeho záměru ale neodradilo, a během tří týdnů bylo peklo na světě. „Celé jsme to tam vyčistili, vykáceli břízky, olše, černý bez, kopřivy… Několik nákladních aut pak ten veškerý bordel vyváželo na oficiální skládku. Byla to docela fuška,“ popsal režisér.

Ačkoliv je zřícenina kostela sv. Jana Křtitele od roku 1992 památkově chráněna, díky filmařům v roce 2001 došlo k jejímu dalšímu výraznému poškození. Během svévolné úpravy na pekelnou sluj byly zničeny omítky a přemalovány zbytky barokních maleb. „Pomalovali jsme zdi podle obrazů, které namaloval Francisco Goya. Jak známo, trpěl depresemi a jeho tvorba tím byla poznamenaná. Maloval hodně takové podivné ďábelské obličeje,“ dodal Troška. Krátce po filmování se navíc zřítila podstatná část klenby, a tak je dnes z kostela skutečná ruina.

Sobotní výlet na tohle kouzlo však jistě bude stát za to: naleznete ho přibližně 7,5 km východním směrem od Tachova. Dodnes tohle místo láká svou mystickou atmosférou, bohužel však, jak oficiální webové stránky Tachovska upozorňují, při pohybu v okolí rozpadající se stavby je potřeba dbát té nejvyšší opatrnosti.

VIDEO: Zdeněk Troška po premiéře Čertovin: Možná už zůstanu v důchodu!

Video
Video se připravuje ...

Zdeněk Troška po premiéře Čertovin: Možná už zůstanu v důchodu! Hana Zejdová, Aleš Brunclík

Fotogalerie
57 fotografií