Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Demolice paneláku na sídlišti hrůzy: V romském ghettu chystají nové byty!

Autor: rc - 
15. června 2020
16:24

Na nechvalně proslulém košickém sídlišti Luník IX byla zahájena demolice jednoho z tamních bytových domů. Bytovka, z níž zbyla jen kostra, bude srovnána se zemí kvůli vážně narušené statice, která ohrožovala životy obyvatel. Likvidace budovy vyjde na 95 tisíc eur (cca 2,5 milionů Kč) a po její demolici se začne s výstavbou nových bytových domů.

Před desítky let bylo sídliště Luník IX košickou chloubou. Jak píše magazín Reflex.cz sídliště ležící u lesa se pyšnilo moderními bytovými domy, které disponovaly čtyřmi pokoji. Sídliště bylo jako dělané pro rodiny s dětmi a to hlavně kvůli nedaleké přírodě, která vyzývala k procházkám a piknikům. Sídliště bylo určené zejména pro policisty a vojáky.

Ovšem jeho tvář se výrazně změnila v průběhu 90. let, kdy Košice zasáhla druhá přistěhovalecká vlna a sídliště, kdysi perla města, se stalo útočištěm pro Romy. V jádru města totiž vznikaly přistěhovalecké osady. Jeden z nelegálních táborů byl u zimního stadionu. Řešením města bylo, vyčlenit Romům právě sídliště Luník, kam všechny přistěhovalce přesunulo.

V současnosti žije na sídlišti tisíce obyvatel v nelidských podmínkách. Nemají elektřinu ani přívod vody. Kvůli tomu, že v zimě lidé topí podomácku vyrobenými kamny, jsou domy začouzené a prach je všudypřítomný. Zrovna tak jako odpadky. Z leckterých domů zbyly jen kostry.

Sídliště je také známé četnými tragédiemi. Před třemi lety v jednom z tamních bytů vypukl požár, při němž zemřel malý Sebastiánek. S tříletým chlapcem bylo doma ještě dalších šest dětí, které byly bez dohledu. „V době požáru se dítě nacházelo bez dozoru rodičů až několik hodin,“ uvedla tehdy pro Čask.sk policejní mluvčí Jana Mesárová. Příčinou tragédie měla být nedbalost při manipulaci s otevřeným ohněm. V bytě se našly svíčky, jimiž si rodina svítila.

Mnoho bytových domů má navíc špatnou statiku, která ohrožuje životy všech obyvatel sídliště. Úřady se proto již v minulosti rozhodly, že několik z nich zdemolují. V současné době dochází k demolici budovy, která měla právě narušenou statiku. Demolice a následná likvidace odpadu úřady měla vyjít na 95 tisíc eur (cca 2,5 milionů Kč). Na jejím místě by měly být vystaveny nové byty.