Dvě doručovatelky z pošty v Plasích si při jízdě autem všimli, že na silnici mezi obcemi Březí a Nečtiny sedí dravec. „Napadlo je, že je zraněný a muselo ho srazit auto. Hned mě volali. Jenže jsem byl u jiného případu na druhém konci kraje,“ řekl zvířecí záchranář Karel Makoň.

Pošťačkám poradil, ať káně odchytí a vezmou k sobě do auta. Sraz si dal pak s nimi v Nečtinech.

Vše bylo trochu jinak

Když Makoň káně uviděl, hned mu bylo jasné, že celé to muselo být trochu jinak. „Jeli jsme na místo, kde děvčata káně chytila. Zvedl jsem oči do korun borovicového lesíka vedle silnice a uviděl jsem hnízdo s dalšími dvěma stejně starými sourozenci,“ popsal Makoň.

Káně totiž nechtěně při cvičení křídel splachtilo z hnízda až na silnici a nemohlo se dostat zpět. Poštovním doručovatelkám se tak vše jevilo, že ptáka přejelo a zranilo projíždějící auto.

Zpátky do hnízda

Makoň tak pošťačkám poděkoval za rychlou a operativní záchranu a vrátil se zpět do Plzně. Tady vyzvedl svého kolegu Milana Paiskera a oba se i s mládětem vrátili zpět pod strom s hnízdem.

„Milda vylezl na strom a káně vrátil zpět a jako bonus jsme okroužkovali i další dvě mláďata,“ popsal Makoň. „Dnes už mláďata káně lesní poskakují po okolních korunách stromů určitě sama, na hnízdo se pak vrací jen v momentě, kdy rodiče přinesou nějakého toho hraboše. Proto také, pokud by se nějaké mládě ocitlo na zemi, stačí ho pouze vysadit na nějakou větev lesního podrostu, do korun stromů, na hnízdo se pak už dostane určitě samo,“ dodal Makoň.

VIDEO: Nedávno hasiči v Ostravě zachraňovali mládě poštolky, které se zamotalo do sítě.

Video
Video se připravuje ...

Hasiči zachraňovali v Ostravě mládě poštolky, které se zamotalo do sítě HZS Moravskoslezského kraje

Fotogalerie
9 fotografií