Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Fascinující foto: Do zahraničí nemusíte! Tyhle krásy světa najdete v Moravskoslezském kraji!

/
  • Že svět je tak blízko, potvrzují tyto unikátní fotografie.
    16. června 2020 ● 12:19

    Proč cestovat daleko, když na severní Moravě a ve Slezsku máme mnoho krásných, přímo světových, míst? Najdete zde zákoutí, která vás na chvíli přenesou do Francie, Anglie, Istanbulu... Většina z nich je s těmi světovými spjata nejenom podobou, ale i skrze nevšední příběhy. 

  • 1.

    Anglie s Johankou z Arku

    Zadívejte se na klidnou hladinu Slezské Harty a možná se na chvíli ocitnete v Jezerní oblasti, největším národním parku v Anglii. Krásná příroda, vyhaslé sopky v pozadí. S troškou fantazie v dálce uvidíte Johanku z Arku, jak cválá na koni k vodnímu hradu.

    Na Slezské Hartě se totiž natáčel velkofilm Luka Bessona Johanka z Arku. Svého času v okolí vyrostly kulisy středověkého města a Milla Jovovichová zde v roli francouzské hrdinky sváděla bitvy. Pro svou krásu a sportovní vyžití je Slezská Harta oblíbeným cílem výletníků. Okolí můžete poznat na kole, pěšky nebo z paluby lodi. V létě je přehrada ideálním místem pro plavání a vodní sporty.

    Slezská Harta a Jezerní oblast v Anglii
    Autor: mamesvetovykraj.cz

  • 2.

    Hradčany ze železa

    Tak jako Hradčany patří k Praze, tak Dolní Vítkovice symbolizují Ostravu. Romantické sídlo českých králů versus industriální krása dolů a železáren. Dolní Vítkovice nejlépe prozkoumáte během komentované prohlídky za doprovodu bývalých zaměstnanců. Navštívit tu můžete interaktivní výstavy ve Velkém nebo Malém světě techniky, pěkné výhledy se vám otevřou z věže Bolt Tower. Ta se nad Dolními Vítkovicemi vypíná stejně krásně jako katedrála svatého Víta nad Prahou.

    Hradčany a Ostrava
    Autor: mamesvetovykraj.cz

  • 3.

    Turecko pod Beskydy

    Kdyby do Štramberku, městečka v podhůří Beskyd, zavítal Turek, možná by měl na chvíli pocit, že je doma v Istanbulu. Dominanta Štramberku se totiž nápadně podobá Galatské věži v turecké metropoli. Na ochozu Galatské věže se dozvíte, že ten, kdo vás doprovází, se stane vaším manželem či vaší manželkou.

    Štramberští si však libují spíše v krvelačných pověstech. Slyšeli jste, jakou událost připomínají štramberské uši? Cukrovinka z perníkového těsta se po staletí peče ve tvaru lidských uší, které bojechtiví Tataři uřezávali štramberským nepřátelům a posílali svému chánovi jako doklad válečných úspěchů. Dobrou chuť!

    Štramberk a Galatská věž v Istanbulu.
    Autor: mamesvetovykraj.cz

  • 4.

    Holandsko ve Spálově

    Balerův mlýn drží zajímavé prvenství. Je to v Česku nejmenší větrný mlýn holandského typu.

    Větrný mlýn ve Spálově a v Holandsku.
    Autor: mamesvetovykraj.cz

  • 5.

    Francie ve Slezských Rudolticích

    Zámky ve Slezských Rudolticích a Versailles ve Franciii spojuje nejen podoba, ale i stejně výstřední příběhy. Více tipů, kam se vydat, najdete na www.mamesvetovykraj.cz

    Slezské Rudoltice a Versailles ve Francii
    Autor: mamesvetovykraj.cz
  • 6.

    Galerie

    Fotogalerie
    28 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy