Všechny kolotoče se ještě nestačily pořádně roztočit a klobásy na grilech ohřát, když koronavirus a vládní nařízení 11. března předčasně zastavila jubilejní 425. ročník matějské pouti. Všem, kdo milují adrenalin, zábavu a sladkosti neodmyslitelně spjaté s pouťovou zábavou, se ale od pátku v prostorách pražského Výstaviště otevírá Zábavné městečko.

„Je to minimalistická varianta pouti, rozsahem sotva desetinová. Oproti běžnému počtu kolem 140 atrakcí jich tu je 15,“ řekla Blesku za provozovatele Eva Kočková. „Přesto tu návštěvníci najdou své favority – českou jedničku, adrenalinový kolotoč Joker, horskou dráhu Super Mouse, obří řetízák Around the World, strašidelné zámky, autodrom i hry zručnosti. Zpět jsou také některé holandské atrakce,“ uvedla. Ačkoliv i stánků s pochutinami je méně, cukrovou vatu, srdce z perníku nebo turecký med tu najdete. Zábavné městečko zůstane v provozu do 6. září.  

Ceny zůstávají  

Vstupné do areálu se neplatí, pouze jízdy na atrakcích, jejichž cena se pohybuje mezi 50 až 150 korunami. Nemění se ani ceny občerstvení: točená limonáda vyjde na 20 korun, pivo od 30 korun, cukrová vata 40 korun, perníkové srdce pořídíte za 40 korun, největší zhruba za 600 korun, za langoš zaplatíte 50 korun a za klobásu od 40 korun.  

Pouť zastavil až koronavirus  

Za celá desetiletí žádná událost ani pohroma historii pražské matějské pouti nenarušila, až pandemie koronaviru. „Ptali jsme se dědy (Václav Kočka nejstarší, pozn. red.) a ten říkal, že pouť nezastavila ani druhá světová válka. Nápisy musely být v němčině, ale to bylo všechno,“ řekl Blesku Václav Kočka nejmladší. Pouti se vyhnuly také povodně, které pustošily Prahu v roce 2002, přišly až po jejím skončení.  

Na kolotoč bezpečně  

Ani Zábavné městečko se neobejde bez nutných bezpečnostních opatření. „V celém areálu a u atrakcí jsou tak rozmístěné stojany s dezinfekcí, k dispozici jsou jednorázové rukavice. Každá atrakce se několikrát denně dezinfikuje, dodržují se na nich bezpečné rozestupy dle vládních doporučení,“ upřesnil pro Blesk František Kočka.  

Holanďané: Do Prahy kdykoli  

Protože v Holandsku a řadě dalších evropských států jsou veřejné společenské akce zakázané až do podzimu, do Prahy se vrátili i Holanďané, není to ale jediný důvod. „Do Prahy se vracíme vždy rádi, místní lidé se totiž umějí bavit,“ řekl Blesku jejich zástupce Hans De Voer, jehož Super Mouse se řadí mezi hlavní hity pouti. Jedna cesta takové atrakce, která se převáží na osmi nákladních vozech, vyjde na osm tisíc eur, tedy na více než 200 tisíc korun. Mezi letošními v červenci rovnou z továrny přijede na svou světovou premiéru také Airborne. „Jde o adrenalinový kolotoč s lavicemi, na které se vejde až 32 lidí. Ve výšce 65 metrů se otáčí rychlostí 120 kilometrů v hodině,“ popsal De Voer.

Hans De Voer si návštěvy Prahy pochvaluje, také on se sem pravidelně vrací se svými atrakcemi.
Autor: Michal Protivanský, Martin Sekanina
 

Co, kde, kdy, za kolik…  

Zábavné městečko

Kde: Areál Výstaviště Praha, Holešovice

Kdy: 12. června až 6. září, pondělí až pátek 12:00 až 22:00 hodin, sobota a neděle 10:00 až 22:00 hodin.

Za kolik: Vstupné do areálu je zdarma.  

Blesková zpráva

Den pro hendikepované, který měl proběhnout 23. března, by organizátoři chtěli nahradit letním termínem, pokud vláda uvolní pravidla pro kulturní akce a povolí účast nad tisíc osob z aktuálních 500.

Fotogalerie
13 fotografií