Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nákup v Německu bude lákavější. Dočasné snížení DPH „zachutná“ i Čechům, soudí experti

Autor: ČTK - 
12. června 2020
16:25

Dočasné snížení daně z přidané hodnoty (DPH) v Německu bude podle analytiků motivovat Čechy k častějším a hlavně větším nákupům u sousedů. Navíc toto opatření přispěje k zotavení české ekonomiky, která je výrazně závislá na poptávce německých podniků i spotřebitelů. Na dotaz ČTK to v pátek uvedli analytici Lukáš Kovanda z Czech Fund a Petr Bartoň z Natlandu. Německá vláda na mimořádné schůzi schválila snížení DPH, od července do konce letošního roku klesne z nynějších 19 na 16 procent. Změnu musí odsouhlasit ještě parlament, který se kvůli tomu sejde 29. června. V Česku je na většinu potravin DPH 15 procent, na alkohol a cigarety až na výjimky 21 procent.

„V celém ,neštěstí koronakrize' je v Česku jedním z největších ,štěstí', že je tak mocně ekonomicky provázáno zrovna se zemí, jež neváhá razantně svoji poptávku podpořit. Německý daňový poplatník, z jehož daní je německý balík opatření financován, také právě díky snížení DPH z nezanedbatelné části pomůže na nohy i české ekonomice,“ uvedl Kovanda.

Snížení sazby DPH podle něj umožní německým firmám udržet si nyní více peněz na účtu, navíc lidé dostanou impulz ke spotřebě. Lze podle něj předpokládat, že z redukce sazby bude zčásti těžit německá podniková sféra a zčásti tamní spotřebitelé, protože firmy budou moci snadněji snížit konečné ceny.

Do Německa podle Bartoně již nyní jezdilo mnoho Čechů, a to nejen z pohraničí, na nákupy za levnějším spotřebním zbožím. Nyní by se podle něj mohla frekvence nákupů zvýšit, zejména ale budou lidé nakupovat ve větším objemu. Kvůli krizi jsou nyní podle něj Češi ještě citlivější na cenu, navíc zlevnily pohonné hmoty. Přibylo také nezaměstnaných, kteří budou mít více volného času vyjet na nákup pro sebe, příbuzné a známé do Německa.

Na české spotřebitele mohou podle Bartoně dopadnout i další změny německého daňového řádu. Ministr financí Olaf Scholz řekl, že vláda schválila i návrh zákona na změnu daně z motorových vozidel. Německo chce od příštího roku nová auta produkující více oxidu uhličitého zatížit vyšší daní než ty vozy, jejichž emise budou nižší. „Vyšší daně na nová auta tam mohou dopadnout na naše výrobce.

Balík německé pomoci předčí i Trumpa

V Německu se zvýší atraktivita elektroaut, těch ale moc nevyrábíme. I když nevyrábíme vyloženě špinavá auta, poptávka po tradičních autech v Německu může klesnout. Naše továrny jsou však nastaveny na nějaký objem výroby. Je možné, že nyní bude více potřeba ,udat' tento objem v ČR, a proto by teoreticky mohlo ve středním období dojít ke snížení cen automobilů v Česku. Potom bude možno jezdit na nákupy do Německa ještě levněji,“ řekl dále.

Snížení DPH je součástí rozsáhlého krizového balíku, kterým chce Německo podpořit hospodářství trpící dopady pandemie nemoci covid-19. Podle Kovandy je to nejobjemnější balík v rámci ekonomicky vyspělých zemí. „Po přepočtu na hrubý domácí produkt předčí i fiskální balík, jímž se administrativa Donalda Trumpa snaží podpořit americkou ekonomiku,“ uvedl.

Video  Češi a cestování do Rakouska, na Slovensko či do Německa a Polska: Jak to bude dál? Petříček probral dohody se sousedy.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Citronel ( 12. června 2020 18:37 )

Hned v pondělí ráno 15tého vyrážím, abych podpořil zahraniční ekonomiku, i já měl v době viru ztráty a nemohu si dovolit podpořit naše nenažrance. Nevim proč bych se měl posadit na zadek z výrobků vyrobených v Česku, většinou jde o nekvalitní předražené šunty. Vše co mam v plánu tam nakoupit je tam o hodně levnější, nechápu, že u nás si někdo musí přirazit i 200% a víc za to samé zboží , které koupím v SRN.

zatracena ( 12. června 2020 18:16 )

jelikož stejně jako Žitava na tom je Rakouský -Retz...

zatracena ( 12. června 2020 18:07 )

Majko - i když ŽITAVA bojuje s odlivem lidí - PRODUKTY má pořád KVALITNÍ o proti Česku.... a nechci NIKOMU LHÁT - prostě je to tak, a Děkuji za podporu a pohotový názor...

MajkaB ( 12. června 2020 17:56 )

zatracena: Přesně tak. I stejné značky, které se prodávají u nás, jsou v SRN kvalitnější. Je to k vzteku, ale je to tak... tak si pro ně do Žitavy jezdíme.

ivoadler: Weisser Riese, Persil, Perwol - a hlavně aviváže, které nejsou ochuzené o parfém. Prádlo nepřestane vonět, i když ho ze skříně vyndaváte po 14 dnech.

zatracena ( 12. června 2020 17:52 )

i kdysi profláknutý VIZIR - dnes TIDE velmi potěší PROVONÍ a VYPERE, ale musíte ho koupit v Německu a Ne - českém řetězci.... a ani LIDL ho nemá KVALITNÍ - podotýkám ale ten Český...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa