Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Klaus slaví 79 let, party na Hanspaulce ale zrušil. Zeman ho pozval na Hrad

Aktualizováno -
19. června 2020
12:27
Autor: Jakub Veinlich - 
12. června 2020
05:30

Tradiční oslava narozenin Václava Klause (79) dnes nebude. Bývalý prezident nechce pořádat party v době, kdy se země dostává z koronavirové krize a řada firem propouští. Zahrada Institutu Václava Klause na Hanspaulce tak ožije za rok, kdy bude někdejší hlava státu slavit osmdesátiny. Klause přtom jeho nástupce Miloš Zeman (75) pozval na příští týden na Pražský hrad, kde se nyní plánuje jejich setkání, jak prozradil Blesk Zprávám Jiří Ovčáček.

Je to už letitá tradice. Bývalý prezident Václav Klaus slaví v posledních letech své narozeniny na zahradě svého institutu. Letos ale budou gratulanti na pražské Hanspaulce klepat na bránu marně. Oslavenec totiž zahradní party zrušil.

„Vzhledem k ne příliš povzbudivé situaci po koronavirové krizi se pan prezident rozhodl, že teď není vhodná doba na velké oslavy. Tradiční hanspaulská společenská akce se proto letos konat nebude,“ potvrdil Blesk Zprávám Petr Macinka z Institutu Václava Klause.

Mezi gratulanty přitom loni nechyběli na tradiční zahradní slavnosti Klausův nástupce v prezidentské kanceláři Miloš Zeman, synové s manželkami a Klausovými vnoučaty, kardinál Dominik Duka, bývalý premiér Petr Nečas s manželkou Janou, bývalý poslanec Boris Šťastný, nebo zpěvák Ondřej Hejma, někdejší šéfka Energetického úřadu Alena Vitásková, bývalý šéf Národní Galerie Milan Knížák, nebo například někdejší ministr kultury Vítězslav Jandák, či exředitel TV Nova Vladimír Železný nebo bývalý pražský primátor Pavel Bém či hudebník Ivan Mládek. 

Nyní se gratulace objevují i na sítích. „Hodně zdraví, pane prezidente! Den po dni ubývá svobody. Demokracii se dávají přívlastky, pojmy trh a kapitalismus se vytěsňují. Je to cesta: od svobody do otroctví, od trhu k plánu, od kapitalismu k socialismu,“ přidala svéráznou Jana Bobošíková.

Institut Václava Klause pak v den narozenin exprezidenta zveřejnil gratulaci od Dominika Duky.

Miloš Zeman se s Klausem setká příští týden. „Pan prezident pogratuluje osobně příští týden. Plánuje se setkání na Pražském hradě,“ vzkázal Blesk Zprávám hradní mluvčí jiří Ovčáček.

Dominik Duka popřál Václavu Klausovi k jeho 79. narozeninám Dominik Duka popřál Václavu Klausovi k jeho 79. narozeninám | IVK

Omluva dopisem

O tom, že letos žádná party na zahradě nebude, dal Klaus svým známým vědět dopředu, takže by neměli být překvapení. „Své přátele obeslal osobním dopisem, v němž je informoval, že ač jim letos pozvánka na oslavu nepřijde, jejich přátelství si váží a nezapomíná na ně,“ dodal pro Blesk Zprávy Macinka.

Václav Klaus jako ekonom nevidí situaci po měsíce trvající karanténě vůbec dobře. Což potvrdil také v nedávném rozhovoru pro Blesk Zprávy. Očekává dramatický propad HDP, který nemá v naší novodobé historii obdoby. Oslavu nechce pořádat v době, kdy se řeší obří zadlužení státu, řady firem řeší svou další existenci, a řada lidí se bojí o práci.

Video  Klaus: „Koronaviru se nebojím.“ Na testy ale přesto musel, varoval i před inflací  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Fajfka od Zemana

Bývalý prezident Václav Klaus je téměř o dvacet let mladší než britský princ Philip, manžel Královny Alžběty II. Své 99. narozeniny oslavil 10. června. Při té příležitosti zveřejnil královský palác nový portrét vévody z Edinburghu s chotí. Snímek vznikl na nádvoří hradu Windsor, kde je královna Alžběta II. s manželem již od 19. března v izolaci kvůli koronavirové pandemii.

Václav Klaus tak zřejmě připraví velkou oslavu v příštím roce, kdy mu bude 19. června 80 let.

Vloni dostal zarytý nekuřák a nadšený sportovec od prezidenta Miloše Zemana dýmku s věnováním. „Myslím, žes tu byl víckrát, než jsi byl v Číně. Takže jsi víc agentem tohoto zámečku než Číny,“ pokusil se zažertovat Klaus směrem k Zemanovi, když připomínal, že se při podobné příležitosti vidí na zahradě Institutu Václav Klause už po sedmé.

„A tys agentem Ruska, jak řekl Kalousek,“ vrátil mu pokus o žert Zeman a narážel tak na výrok šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska. Při party na Hanspaulce loni občas pršelo, hostům to ale nevadilo.

Oslava 78. narozenin exprezidenta Václava Klause (19. 6. 2019). Jana Bobošíková  přichází s ekonomkou Hanou Lipovskou Oslava 78. narozenin exprezidenta Václava Klause (19. 6. 2019). Jana Bobošíková přichází s ekonomkou Hanou Lipovskou | Blesk:Robert Klejch

ludva prevratil ( 19. června 2020 19:35 )

Jen tak na okraj- zřejmě skončila PRACOVNÍ doba neboť oba zmiňovaní: Georgenakloneny i můj klon Ludva_prevratil SKONČILI se SVÝMI PŘÍSPĚVKY v 13.16 a 13.17 Hodin - hodně zvláštní NÁHODA - co Vy na to v Redakci ?

ludva prevratil ( 19. června 2020 16:19 )

Zdravím ZMR- Y pod Nickem Georgenakloneny - který je již NĚKOLIK dní BLOKNUT -Redakcí Blesku a můj klon ludva_prevratil - který si sám píše a zároveň ODPOVÍDÁ ? viďte HOŠANI... ? že by za tím stál někdo z Redakce aby bylo o čem psát v Diskuzích ?
Jinak si totiž NEDOVEDU PŘEDSTAVIT, že po KRITICE nejen České ale i SLOVENSKÉ ÚDERNÉ POLICIE viz. VRÚTKY byl Nick Georgenakloneny - ZABLOKOVÁN ??? ale vesele tady píše příspěvky pod tímto NICKEM ??? KUŘBUŘTI !

GeorgenakIoneny ( 19. června 2020 13:16 )

Kdybys nebyl připo.sránek, mohl jsi na tom VYDĚLAT také a nemusel jsi dnes nikomu ZÁVIDĚT!

ludva prevratil ( 19. června 2020 13:11 )

PŘESNĚ tak..

ludva prevratil ( 19. června 2020 13:10 )

Jak vidno OTEC kupónové privatizace se těší dobrému zdraví? Já ale mám na to jiný název a to Mega Zlodějinou jak Státní majetek převést do soukromého sektoru tehdejších soudruhů, a vidím tam OBA DVA !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa