Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Senátu zneužili logo? Zastánci heterosexuálních rodin ho použili bez souhlasu horní komory

Autor: Jakub Veinlich - 
14. června 2020
19:30

Aliance pro rodinu neoprávněně použila logo Senátu a tvrdila, že horní komora převzala záštitu nad akcí Den pro rodinu a manželství. Problém měla organizace odmítající homosexuální svazky i před třemi lety. To se kvůli jejímu jednostrannému zaměření odvrátilo několik sponzorů.

„Přijďte krásu rodiny do pražských ulic“. Právě to hlásá pozvánka na Den pro rodinu a manželství, kterou tradičně pořádá Aliance pro rodinu. Akci podle pořadatelů zaštítili Česká biskupská konference, magistrát hlavního města Prahy a také Senát.

Jenže jak zjistily Blesk Zprávy, Aliance pro rodinu se „oháněla“ záštitou Senátu neoprávněně. „Senát jako celek záštity neuděluje, proto jsme organizátory požádali o okamžité stažení loga, k jehož užití neměli náš souhlas,“ zareagovala na dotaz redakce mluvčí horní komory Parlamentu Sue Nguyenová.

Aliance pro rodinu krok odůvodňuje tím, že v loňském roce záštitu pro akci měla ještě od tehdejšího předsedy Jaroslava Kubery (†72, ODS). Využili tak loňské podpory, i když pro letošní rok nic takového domluveného neměli.

„Zesnulý předseda Senátu pan Jaroslav Kubera loni naší akci záštitu udělil, byl to velký příznivec manželství a rodiny, akce se chtěl dokonce osobně zúčastnit, ale zabránil mu v tom nabitý program,“ začala vysvětlovat v e-mailové odpovědi pro Blesk Zprávy Koordinátorka akce a předsedkyně Aliance pro rodinu Jana Jochová.

Jochová tvrdí, že Aliance nestihla záštitu Senátu s novým předsedou Milošem Vystrčilem (ODS) vyjednat, až od jiných měla tuto podporu vyjednanou. Na vině je prý náhlé úmrtí Jaroslava Kubery a také koronavirová krize.

„Letošní koronavirová krize a opatření omezující pohyb nás zastihly uprostřed příprav dalšího ročníku a významně do něj zasáhly, takže jsme nestihli jednat o záštitě s novým předsedou Senátu, který nastoupil do úřadu až koncem února. Na webu zůstaly zastaralé informace, protože jsme v danou chvíli řešili jako mnoho jiných lidí důležitější a zásadnější věci,“ hájila se v odpovědi.

Kubera záštitu udělil loni „v dobré víře“

„Bývalý předseda Senátu Jaroslav Kubera záštitu zmíněné akci v dobré víře poskytl v loňském roce, avšak osobně se jí neúčastnil. V letošním roce žádnou formu podpory nepřislíbil, což je další důvod, proč jsme organizátory požádali o stažení loga,“ osvětlila situaci mluvčí Senátu.

Aliance skutečně logo stáhla. Z poutacího baneru na webových stránkách nejdříve zmizela lišta institucí, které údajně záštitu poskytly, o pár hodin později se pak na webu ukázal vzkaz, že letošní Den pro rodinu v září nebude. „Zrušeno, ale těšíme se na vás 11. 9. 2021.“

I když se informace o zrušené akci objevili až 10. června, tedy v době, kdy Senát požádal Alianci o stažení jeho loga, Jochová v reakci pro Blesk Zprávy tvrdí, že Aliance pro rodinu pochod Prahou zrušila už na konci května.

Kdy přišlo rozhodnutí o konci pochodu?

„Na konci května jsme se rozhodli, že letošní ročník naší akce raději zrušíme, přestože jsme obdrželi i letos záštitu magistrátu, Prahy 1 a několika dalších institucí, které jsme stihli vyjednat ještě před koronavirovou krizí,“ tvrdí koordinátorka Jochová.

I když se Jochová zaštiťuje také podporou pražského magistrátu, podle informací Blesk Zpráv je na radnici Prahy názor na pochod rozporuplný. „Záštitu dal akci pan náměstek Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu,)“ potvrdil mluvčí Prahy Vít Hofman.

Na rozdíl od Senátu v Praze stačí, když akci podpoří jeden z radních. A organizátor pak může použít logo města. I na pražské radnici jsou ale lidé, kteří s podporou akce nesouhlasí. „Není to podpora rodin v tom pravém slova smyslu. Akce diskriminuje například duhové rodiny, proto s touto záštitou u nás v klubu nesouhlasíme,“ řekl Blesk Zprávám zástupce Pirátské strany. Právě na magistrátu loni v létě zavlála duhová vlajka na podporu menšin. 

Sponzoři se od Aliance pro rodinu odvrátili 

Aliance pro rodinu měla při stejné akci problémy už v minulosti. Před třemi lety se od ní někteří sponzoři odklonili. O stažení loga požádali například Muzeum Kampa, Nemocnice na Bulovce, nebo výrobce dveří Sapeli.

Sponzorům vadilo především prohlášení, ve kterém Aliance odsuzovala partnerství stejnopohlavních párů. „Chceme šířit pozitivní obraz rodiny založené na manželství muže a ženy ve veřejném prostoru a školství a zamezit agresivnímu prosazování homosexuálního životního stylu jako zcela rovnocennému tradičním svazkům ve školách. Děje se tak denně pod záminkou prevence homofobie či transfobie a jde o zcela umělé zastrašování.“ Prohlášení už nyní na webu není k dohledání.

Aliance pro rodinu chce přimět zákonodárce, aby byla v ústavě zakotvena rodina jako svazek muže a ženy, kteří společně vychovávají děti.

V názoru je rozdělena i politická scéna. Část stojí za Aliancí pro rodinu, část naopak podporuje přijetí zákona, který by i v České republice zavedl manželství pro stejnopohlavní páry. Ty mohou registrované partnerství uzavírat od prvního července 2006. Zákon o manželství pro všechny leží v Poslanecké sněmovně zaparkovaný přesně dva roky.

Volby do Senátu 2020: Kdy a jak Češi zvolí třetinu senátorů?

Manželství pro všechny přitom podpořila už první vláda Andreje Babiše(ANO). I když v té době byla už v demisi. Diskusi o manželství gayů a leseb vedou doma napříklat také u Miloše Zemana. Zatímco prezident je proti takovým svazkům, jeho dcera Kateřina v rozhovoru pro Blesk Zprávy podpořila své dva homosexuální kamarády. 

Video  Tomáš a Rodrigo by se chtěli vzít, registraci odmítají. Podpořila je i jejich kamarádka Kateřina Zemanová  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Video se připravuje ...
Další videa