Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čech žijící v Číně: Místní tvrdí, že koronavirus přinesli cizinci, štítili se nás!

Autor: DH - 
12. června 2020
05:30

Pandemii koronaviru zažil z první ruky v zemi, odkud se pravděpodobně rozšířil do celého světa. Václav z Čech žije v Pekingu a popsal, jak celá situace probíhala ve vzdálené Číně.  

Václav Svoboda je bývalý mládežnický mistr republiky v šachu, v Číně pracuje jako analytik pro velkou finanční společnost. V Pekingu se mu žije dobře, ani v době pandemie mu nic nechybělo. I tak ale pocítil, že se už na začátku ledna děje něco podivného. „Že to není sranda, bylo jasné, když Čína v podstatě vyhlásila placené volno pro naprostou většinu populace. To se v zemi, kde ekonomický růst je nadevše, jen tak nestane,“ začal své vyprávění pan Václav pro Lidovky.

„Pandemie v Číně naplno vypukla na konci ledna, před začátkem Nového čínského roku, což je hlavní zdejší svátek. Vypuknutí pandemie mi tak zkazilo naplánovanou dovolenou,“ přiblížil Čech, který následně pracoval na home office. Jídlo a nákup si objednával domů, v Číně funguje prakticky vše na bázi online obchodu. I tak ale občas musel vyjít ven, kde se setkal s podivným chováním místních. „V době, kdy pandemie vrcholila, to bylo občas trochu nepříjemné, stalo se nám, že místní si odsedávali v restauraci nebo nás obcházeli na ulici,“ popsal Svoboda dramatické chvíle.

Podle něj už se Čína přes vir přenesla a místní mají pocit, že pandemie je už za nimi. Život se v místě, kde Václav žije, vrací do zajetých kolejí. Za pozitivní náladu prý podle něj mohou i cenzurovaná, leckdy propagandistická média. „Píše se zde, jak Čína zvládla pandemii bezkonkurenčně nejlépe, jak málo je tu nových případů a zmiňují různé spekulace naznačující, že virus vznikl mimo Čínu, že sem byl zavlečen ze zahraničí,“ uvedl Svoboda, který má zároveň pocit, že vláda situace využila ve svůj prospěch.

Kadegon ( 12. června 2020 10:06 )

Co v té pr.deli tento šmejd dělá

viho ( 12. června 2020 09:07 )

Spíše bych řekl, že to je nějaký lichvář z Homecreditu a lidé se ho štítí kvůli tomu. Tito morálně pružní lidé jdou do Číny, protože jim tamní komunistická strana umožňuje dělat na lidech levárny, které jinde možné nejsou, ale když se ty levárny obrátí proti nim, tak křičí.

risan ( 12. června 2020 08:41 )

Tak hlavne Cinane jsou rasisti a navic maji strach jako mela vetsina lidi u nas za komancu

prudentiacz ( 12. června 2020 07:22 )

Jasný rasismus. All lifes matter, vole.

asijo ( 12. června 2020 05:51 )

Oni ale mysleli ti za mořem.

Zobrazit celou diskusi