Nyní již bývalé sanitářce Janě T. hrozilo za usmrcení z nedbalosti až šest let vězení. Nepodařilo se ale jednoznačně prokázat, že za smrt pacientky může právě to, jak ji před tím krmila. Seniorce se zastavilo srdce. „K její smrti mohlo dojít, i kdyby jedla sama,“ uvedla soudkyně. Státní zástupce se na místě odvolal.

Nucení k jídlu

Neštěstí se stalo loni na II. interní klinice plzeňské fakultní nemocnice. „Sanitářka nutila pacientku jíst. Vkládala jí do úst chleba s máslem a salámem i přesto, že jí žena odstrkovala ruku a říkala, že jíst nechce. Pak odešla, a to i přesto, že měla pacientka plnou pusu a začala se dávit,“ řekl státní zástupce Štefan Oravec.

Sanitářka připustila, že seniorka chléb s máslem a salámem odmítala. „Nejméně třikrát mi paní odstrčila ruku, že nechce, a dvakrát mi řekla, že nechce jíst. Vždy jsem se přesvědčila, že polkla. Akorát při tom posledním soustu, které jsem jí dávala do úst, měla v puse ještě kousek z předešlého jídla,“ popsala.

Myslela, že sousto spolkne

Z pokoje pak odešla a předpokládala, že pacientka sousto sama dojí. Jenže zazněl nouzový signál, který spustila seniorčina spolupacientka. „Když jsem se vrátila, seděla a měla spadlou hlavu. Já a sestra jsme ji začali oživovat, pak přišli dva lékaři,“ popisovala Jana T.

Po incidentu ji vedení přeřadilo na jinou práci, sterilizaci nástrojů. Když přišla opilá, skončila úplně. U soudu zaznělo i to, že dnes už bývalá sanitářka byla v minulosti kázeňsky potrestána za hrubé chování k pacientům.