Obžalované firmy podle VSZ zdravotně postižené zaměstnávaly účelově a menší část mezd jim vyplácely na základě dalších smluv. „Výroba a ekonomický chod shora uvedených společností sloužil pouze k získávání státních příspěvků na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením, kdy v žádostech o tyto příspěvky byly uvedeny nepravdivé informace nebo podstatné údaje zamlčeny,“ uvedlo VSZ. Úřadům práce, které příspěvky vyplácejí, tak byla způsobena škoda nejméně 591,8 milionu korun.

Případ vyšetřovala Národní centrála proti organizovanému zločinu, uvedl nedávno server iRozhlas.cz. Podle mluvčího centrály Jaroslava Ibeheje škoda vznikla mezi lednem 2008 a červnem 2012, systém zaměstnával až 3700 invalidů. Dostávali údajně 2000 korun měsíčně, firmy ale na zaměstnávání každého z nich inkasovaly osmitisícový příspěvek.

V případě pravomocného odsouzení by obžalovaným hrozilo až deset let vězení. Hospodářské noviny už dříve informovaly, že podvody s dotacemi na zaměstnávání zdravotně postižených fungovaly ve spletenci firem kolem trojice stíhaných podnikatelů – bratrů Miloslava a Vladislava Vítových a Miroslava Černého. Ti se k věci pro iRozhlas nevyjádřili.

Dvě ze 16 trestně stíhaných firem zapojených do celého byznysu v době pobírání příspěvků sponzorovaly tehdy vládní stranu Věci veřejné podnikatele Víta Bárty, píše server. Konkrétně má podle něj jít o společnosti Verve-Invest a Besico Real, které v roce 2011 darovaly Věcem veřejným dvakrát po dvou milionech korun.