Kostýmní a scénický výtvarník Jan Růžička, jenž na Janáčkově akademii múzických umění původně vystudoval obor činoherní režie, se na věčnost odebral v sobotu 30. května. Zesnul ve věku čtyřiasedmdesáti let. Smuteční obřad se konal ve středu 10. června od 14:15 v krematoriu Motol. Už od tři čtvrtě na dvě začali přicházet první hosté s pugéty květin a věnci, na nichž stály nejrůznější vzkazy. Vzhledem k tomu, že poprchávalo, což celou skličující událost ještě podtrhávalo, využili někteří návštěvníci čekárnu krematoria.

Mezi prvními dorazil režisér Zdeněk Troška (67), s nímž Růžička spolupracoval například na obou dvou dílech pohádky Princezna ze mlejna. Režisér si stoupl ihned stranou a kondoloval příbuzným.

„Honza byl kamarád. Mnoho a mnoho let jsme se znali, udělali spolu spoustu filmové práce, nejenom pohádky, ale i operu Čarostřelec pro Jihočeské divadlo a pro otáčivé hlediště v Krumlově. Spolupráce s ním úžasná, byl tichej, poslouchal, byl spokojenej…“ přiznal Blesku s dojetím známý režisér. „Naposledy jsme spolu mluvili v únoru, zmiňoval zdravotní potíže. Doufal ale, že na jaře s ním to bude lepší…“ zadrhnul se mu hlas v hrdle.

VIDEO: Troška na pohřbu Jiřího Pomeje (†54): Jeho nadšení nemělo reálné základy.

Video
Video se připravuje ...

Troška na pohřbu Pomeje (†54): Jeho nadšení nemělo reálné základy. Blesk TV

„Byl to můj spolužák, prožila jsem s ním své nejkrásnější období života, svá studentská léta. Zůstane v mém srdci a nikdy na něj nezapomenu,“ dostala ze sebe herečka Jana Švandová (72), která jenom stěží překonávala slzy.

„Honzo, je mi strašně líto, že už od tebe nedostanu ani jednu jedinou novoročenku, péefko, s verši Jana Skácela,“ vzkázala mu do nebe herečka Valérie Zawadská (61). Růžička byl podle ní „úžasnej báječnej člověk“, v poslední době s ním však bohužel moc v kontaktu nebyla. Vlastně s ním mluvila naposledy před rokem a půl. „Chtěla jsem ho pozvat do divadla, ale… nestihla jsem to,“ rozplakala se.

Mezi dalšími slavnými tvářemi se objevila například herečka Eliška Balzerová (71) anebo herec a muzikálová hvězda Rudolf Kubík (54), přesto se však dá namítnout, že tam ani zdaleka neměl tolik slavných hostí, kolik by si zasloužil. Je však možné, že se jim to uprostřed pracovního dne i týdne nehodilo. Přece jenom po skončení koronavirových opatření se asi mnozí z nich museli vrátit do zajetých pracovních kolejí a plnit všechny dávné resty…

Smuteční obřad jako takový byl velice krátký, bez zbytečných slov, pouze za doprovodu hudby. Poté, co zazněly asi čtyři písničky, zatáhla se opona, za níž zmizela rakev s ostatky známého umělce.

VIDEO: CELÝ ZÁZNAM: Zádušní mše za Evu Pilarovou (†80): Vzkaz Gottové a dav VIP hostů.

Video
Video se připravuje ...

CELÝ ZÁZNAM: Zádušní mše za Evu Pilarovou (†80): Vzkaz Gottové a dav VIP hostů. Blesk TV

Fotogalerie
47 fotografií