Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Mračková Vildumetzová přiznala problémy s kojením a chystá křtiny. Střílela i do vlastních řad

Autor: Jakub Veinlich - 
13. června 2020
05:25

Tři měsíce po porodu syna Honzíka, téměř na den přesně, chystá poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (46, ANO) křtiny. Kmotra bude mít malý stejného jako jeho maminka. Bývalá hejtmanka Karlovarského kraje v rozhovoru pro Blesk Zprávy přiznala problémy s kojením a trefovala se také do vlastních řad v kraji. Sama by chtěla lepší systém propagace cestovního ruchu, který by především v dnešní době přilákal do regionu lidi z celé republiky. A co letos nahradí tradiční Mezinárodní filmový festival?

Jste svázaná především s Karlovarským krajem, ale dost času se pohybujete také v Praze. Kde teď bydlíte?

Museli jsme se rozhodnout, kde teď bude naše působení. Bydlení je v Karlových Varech i v Praze. Kvůli koronaviru i z důvodů péče lékařů o malého Honzíka jsme ale teď víc v Praze.

A jak zvládáte jednání rady Karlovarského kraje, kde jste náměstkyní hejtmana pro ekonomiku?

Snažím se ten mandát vykonávat poctivě. Práci dělám jako neuvolněná, to znamená vedle jiné práce. A připouštím, že mým hlavním úvazkem je teď mateřská. Na jednání rady jsem ale vždy každý týden a to pomocí videokonference. Mám už sice po šestinedělí, ale snažím se i s ohledem na pandemii koronaviru být co nejvíce s miminkem a zbytečně někam nechodit.

I přesto ale malého občas opustíte, když jste například na jednání ve Sněmovně.

Snažíme se to s manželem ale zvládat společně. Ve Sněmovně se účastním projednávání klíčových zákonů a chodím hlavně na ta nejdůležitější hlasování, což jsou především třetí čtení ve středu a v pátek.

Malého ale s sebou kvůli kojení nemáte…

Je pravda, že jsem zastáncem kojení. Ale ze začátku jsme měli problém, že malý nepřibíral, neuměl sát z prsu, protože na to neměl sílu. Začala jsem kvůli tomu mléko odstříkávat. O to je to ale náročnější, protože tím strávím denně tři hodiny.

Musím dávat pozor, aby bylo mléko nezávadné, musejí se sterilizovat lahvičky, dávat je do lednice, pak ohřívat na správnou teplotu - a tak dále. Přesto udělám maximum, aby měl Honzík mateřské mléko co nejdéle. Teď už naštěstí přibírá a má skoro pět kilo. Prakticky prvních čtrnáct dní se ale držel pod tříkilovou hranicí a nepřibíral.

Když popisujete ty první týdny Honzíka, tak mi napadá, že jste říkala, že i přes váš vyšší věk si toto těhotenství užíváte víc, než to první před 21 lety…

To je pravda, těhotenství jsem si opravdu užívala. Platilo to ale asi jen do sedmého měsíce. Pak mně začala bolet záda, až jsem musela vyhledat lékařskou pomoc. Teď si zase užívám mateřství. Honzík je hrozně milý, hrozně hodný.

Můj muž s námi byl navíc v šestinedělí doma, pomáhal mi, a tak jsme se snažili malému věnovat poctivě oba. Myslím, že malý je hodně spokojený. Na 24. (června) mu chystáme křtiny. Moc se na to těšíme, protože to bude v tom samém kostele, kde jsme měli s manželem svatbu, kde jsem byla pokřtěná i biřmovaná. 

Kdo půjde malému za kmotra?

Bude to František Piškanin, který byl také mým kmotrem a jsem velmi ráda, že se tohoto úkolu zhostí i u našeho syna. Takže jsme se dohodli, že bude mít dvě jména a bude se jmenovat Jan František Mraček.

Jste teď úzkostlivější, než jste byla při prvním synovi?

Jsem. Určitě jsem úzkostlivější, o naše miminko se pořád bojím…

Čím to je? Věkem?

Asi ano. Jsem stále v pozoru. Když jsme byli na procházce a zjistila jsem, že mám klíště, tak jsem se začala hrozně stresovat. Ne kvůli mně, ale hlavně proto, že jsem se bála, aby se případná infekce nepřenesla na malého.

Jak jste zvládali koronavir?

Příjemné to určitě nebylo. V době nejtvrdších koronavirových opatření jsem i rodila…

Video  Za rodinu pohromadě: Otcové chtějí k porodu  - Porod je krásný
Video se připravuje ...

V motolské nemocnici a manžel nemohl za vámi ani na sál a vy jste nebyla údajně úplně se službami místního personálu spokojená…

Z porodního hlediska bylo vše v pořádku. Byla jsem ale smutná a nervózní ze sociální izolace. To, že za vámi pět hodin nikdo nepřijde, kdy potřebujete, aby vás po porodu někdo psychicky podpořil a poradil s miminkem, není rozhodně dobře.

A to bylo z důvodu těch protikoronavirových opatřeních?

Nevím. Nikdo se samozřejmě nechtěl „courat“ po chodbě, protože každý měl strach z případné nákazy. Mrzelo mě, že kvůli nedostatku personálu mi malého na pokoj po císařském řezu přinesli jen dvakrát, přitom by dítě matce měli přikládat mnohem častěji.

A když jsem pak přišla na normální pokoj na novorozeneckém oddělení, tak byl syn hladový, křičel, měl dvě kila sedmdesát. To bylo hrozné. Malému byla zima, a přesto přišla sestra, že musíme koupat. Honzík tak hrozně brečel, že na to asi hodně dlouho nezapomenu. Doma jsme pak asi měsíc a půl překonávali koupání, protože nechtěl vidět vodu a evidentně se koupání obával.

Jak nalákat turisty 

Během letních prázdnin jednotlivé kraje budou chtít motivovat lidi, aby cestovali po republice a utráceli peníze právě v jejich regionu. Jak to bude na Karlovarsku, kde jste náměstkyní pro ekonomické otázky?

U nás jsme jako první opatření udělali zdarma vstupy do příspěvkových organizací, tedy do galerií, muzeí, dolu Jeroným a dalších, což platí od 25. května. Apelovala jsem na pana hejtmana, aby se domluvil s ředitelkou Národního památkového ústavu, aby mohly být zdarma i další instituce a památky, jako je například zámek Bečov, kde je Relikviář svatého Maura. Očekáváme od toho, že by to mohli využít občané Karlovarského kraje, a doufáme, že i další.

Video  Dostálová promluvila o voucherech a dovolené v Česku. Řekla i zásadní životní novinu.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

A jak pomoc lázeňství, ze kterého je kraj živ především?

Očekáváme, jaké kroky udělá stát. Pokud skutečně budou vouchery, tak uvažujeme, že by nějakou částkou mohl přispět i kraj. Měli jsme na stole i návrh, že bychom lázním kompenzovali i částku na lůžko. Vytvořili jsme kvůli tomu pracovní skupinu ze zástupců všech klubů, aby byl ten program co nejefektivnější. Musíme udělat vše proto, aby ta zařízení byla co nejvíce naplněna a to nejen hosty, ale také zaměstnanci. Musíme najít nástroj, aby lázně byly znovu ekonomicky soběstačné. Ale máme samozřejmě i hotely.

Skromný filmový festival

Jak moc kraji a především Karlovým Varům uškodí, že letos nebude Mezinárodní filmový festival?

Z hlediska ekonomiky určitě. Nicméně festival ale do určité míry bude. Bude na 75 místech nejen v Karlových Varech, ale i po celé České republice, kde se budou promítat filmy. Budeme se bavit s paní primátorkou i o tom, jaký eventuálně udělat doprovodný program, aby nám přijelo co nejvíc návštěvníků. Karlovy Vary i kraj teď musejí připravit takovou propagaci, aby filmoví fanoušci pochopili, že i když nebude festival v tom pravém slova smyslu, že máme zájemcům co nabídnout.

Není na tu propagaci už trochu pozdě? Přeci jen prázdniny pomalu klepou na dveře. Když jede člověk po Praze, tak už vidí billboardy, které zvou například do Třebíče, nebo i do maďarských lázní. Pozvánku na Karlovarsko jsem ještě neviděl…

Myslím, že jsme nezaspali. Karlovarský kraji si v minulosti, byť s tím nejsem úplně ztotožněna, založil takzvanou Destinační agenturu, do které kraj dává 12,5 milionu korun a přispívají také další především lázeňská města. A Destinační agentura je ta, která má udělat maximum pro propagaci. Předpokládám, že to dělá a všechny pamětihodnosti a místa propaguje natolik, aby nám turisty přilákala.

Víte, že jste byla hejtmankou toho kraje a že jste tu agenturu tedy měla pod sebou i vy?

Vím, ale jak jsem již řekla, tu agenturu jsme nezaložili. Založili ji naši předchůdci a to v takové právní formě, kdy kraj do ní dává ročně 12,5 milionu korun, nejvíc ze všech a máme tam zrovna tak jeden hlas jako ostatní členové. Těch je zhruba 15. A někteří dávají třeba jen 200 tisíc.

Pravdou je, že máme jako kraj zástupce v kontrolních orgánech. Ale je to postavené špatně. Teď však není čas na změny. Teď musíme zajistit, aby v našem kraji byla práce, aby k nám jezdili lidé z celé republiky, aby o nás bylo slyšet. Sportování, wellness, památky, příroda, to jsou naše skryté perly pro jednotlivce, rodiny, mladé i seniory. Přijeďte se proto přesvědčit, proč mé srdce bije pro Karlovarský kraj.               

Matos7 ( 13. června 2020 12:37 )

Asi to bude hrát na další poslanecký plat. Už bere 3 (celkem okolo 300.000 mesicne, tak proc ne 4 ) tu lofku nemůžu ani vidět. Prosím redakci odstraňte tu fotku.Děkuji

adeso ( 13. června 2020 10:56 )

no to je dorota. Za našich manželek se nesmělo do porodnice vůbec a řešilo se to pod oknem z druhého patra. Navíc rodičkám bylo okolo 24 let Ve věku Vildumetzové jsme měli už tři vnoučata a tyhle hrabivkyně staré budou pořád jen pořád hrabat. Hnus.

narmat ( 13. června 2020 09:43 )

Malý je celý Andrejko.

nakobyl ( 13. června 2020 06:19 )

Copak,babička nemůže kojit? Tak ať si pořídí kojnou. Peněz má na to dost, když ještě kromě náměstka hejtmana má svoji vlastní práci, jak tvrdí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa