Jen pár desítek od paláce se nachází rušný bulvár Příkopy a nedaleko Václavské náměstí. V dalších letech bude zahrada konečně dostupná. Alespoň do té doby, než se developer pustí do velkých oprav.  Oživení vnitrobloku má na svědomí společnost Dejsiprostor, která se zabývá právě nevyužitými prostory: „Když za námi přišel developer s touto nabídkou, musím říct, že jsme dost váhali. Po pandemii není úplně nejlepší doba na rozjíždění nových projektů. Ale řekli jsme si, že hozenou rukavici zvedneme,“ vysvětluje Ivo Suchomel z Dejsiprostor.

Chceme toto místo nedaleko Příkopů znovu vrátit Pražanům, kteří se v minulosti  lokalitám v centru spíše vyhýbali. Chceme vytvořit místo, kde si můžete sednout s přáteli, dát si pivo a dobré jídlo za normální peníze,“ dodává.

Za 10 dní bylo hotovo

Úprava celého prostoru trvala opravdu velmi krátkou dobu. Za 10 dní bylo hotovo. „Chtěl bych poděkovat všem, co tu dobrovolničili, všem svým kamarádům, kteří nám darovali nábytek z restaurací a i kteří tu hodiny a hodiny, uklízeli, rozvěšovali světla a podobně. Všechno je to trochu dělané na koleně, ale o to víc si myslím, že to bude autentické,“ řekl se smíchem Suchomel.

Nová zahrada ve vnitrobloku Paláce Savarin
Autor: Dejsiprostor

Kromě jídla a pití pořadatelé chystají taneční večery, koncerty pouličních umělců a další zdarma přístupné kulturní akce. „Chceme ukázat Pražanům, že zejména místní zde mají své místo,“ upozornil Filip Adámek, projektový manažer firmy Dejsiprostor. „Genius Loci této lokality je tak silný, že jsme ho prostě nechtěli nechat jen tak být, i když si uvědomujeme, že je naše řešení pouze dočasné,“ dodává.

Projekt za 10 miliard

V budoucnu na tomto místě vznikne pod taktovkou ikony současné světové architektury a designu Thomase Heatherwicka nový projekt Savarin. Nákladná rekonstrukce, která má stát až 10 miliard, by se měla  odkazovat na tradici václavských pasáží a propojit Václavské náměstí s ulicemi Na Příkopě, Jindřiškou a Panskou.

Developerský projekt Savarin skupiny CRESTYL zahrnuje rekonstrukci stávajících historických budov a vznik úplně nového veřejného prostoru ve vnitrobloku. Skládat se bude ze čtyř samostatných částí, které ale budou vzájemně propojeny. Každá bude mít svůj vlastní způsob využití.

Zapomenutá jízdárna

Tento developerský projekt ctí tradiční pražské urbanistické uspořádání, kde na sebe navazují různě velké ulice, náměstí, dvory nebo parky, které pohromadě tvoří harmonický celek. Počítá se zde například s tržnicí, ve které Pražané naleznou přibližně patnáct různých gastro služeb,“ popsal projekt Ondřej Micka, tiskový mluvčí firmy Cerestyl.

Takto by mělo nové obchodně společenské centrum Savarin v centru Prahy dle vizualizací vypadat.
Autor: Crestyl

Srdcem projektu bude nový veřejný prostor s parkem a zrekonstruovanou budovou historické jízdárny. „O té jízdárně skoro nikdo neví, což je hrozná škoda. Je v hrozně špatném stavu, ale věřím, že se nám ji podaří probudit k její tehdejší kráse,“ doplnil Micka. Celou rekonstrukcí palác Savarin od Kiliána Ignáce Dientzenhofera po velmi dlouhé době opět získá svou původní koncepci.

Problematické rampy na Václaváku

V původním plánu rekonstrukce Savarinu byly i dlouho diskutované rampy na Václavském náměstí, které měly fungovat jako výjezd z podzemních garáží Savarinu. Ty dlouhodobě kritizoval jak primátor Zneněk Hřib (Piráti), tak náměstek pro dopravu Adam Sheinherr (Praha Sobě). Nakonec se městu podařilo s developerem vyjednat kompromis.

Jsem rád, že se nám s majitelem Savarinu podařilo tento ústupek vyjednat. Navíc se nám podařilo s developerem rekonstrukce objektu Savarin dojednat nový vstup do metra Můstek. Zvýšíme také dostupnost MHD a komfort cestujících. Zároveň zůstává místo pro tramvaj a i ve spodní části Václavského náměstí vznikne komfortní a široká zóna pro pěší a cyklisty,“ řekl už dříve Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy.

Fotogalerie
24 fotografií