„Právě dnes jsem chytil včelí roj. Včelařím od devíti let, tedy letos je to rovných devadesát let,“ popsal obdivuhodný senior. Byl vůbec prvním chovatelem včel matek v České republice, v mládí pečoval o těžko uvěřitelných tři sta včelstev!

„Dnes jich držím jenom osm. Co mi dává vitalitu? Místní vzdoušek, voda, pohoda, práce a pohyb,“ prozrazuje muž, který je i řezbářem ztvárňujícím beskydské lidové motivy.

„No a samozřejmě včely, těch se nikdy nevzdám. Jejich žihadlo je lék, posiluje imunitu. Zpočátku jsem se bál, ale postupem času jsem na sobě vyzkoušel, že má léčivé účinky. A pak není den, abych si nedal med,“ říká.

Video
Video se připravuje ...

Nejstaršími včelaři (95 a 99) jsou ti z Lomné. Recept? Práce, vzduch, voda a včely. Karel Janeček

Letošek by měl být na med dobrý

„Nejvíce se u nás daří medům medovicovým (lesním – pozn. red.). Letos má být rok na med bohatý, předchozí dva byly spíše slabé,“ dodává čilý kmet.

Spolek včelařů založili v obci roku 1932, Jurzykowski je jeho členem od samého počátku. Jeden z jeho žáků, Miroslav Poništ, to dotáhl až na místopředsedu Českého svazu včelařů. Na svého učitele, stejně jako na dalšího zasloužilého místního včelaře Pavla Kohuta (95), nedá dopustit.

„V naší lokalitě kolem říčky Lomná jsme poněkud chráněni před velkými plochami monokultur, a tak se nám daří udržovat naše včelstva bez nákaz a následných velkých úhynů,“ řekl Miroslav Poništ.

Fotogalerie
11 fotografií