Každá žena má v rámci zdravotního pojištění nárok na cervikální cytologii, která dokáže včas odhalit změny na děložním čípku a zabránit vzniku rakoviny.

Příčiny karcinomu říčiny karcinomu

➤ Karcinom děložního hrdla je úzce spjat s infekcí HPV (lidský papilomavirus). Primární prevencí před HPV infekcí je očkování, které využívá zhruba 60 % dívek a 25 % chlapců.

➤ Mezi další příčiny se řadí také kouření nebo poruchy imunity.

Kdy k lékaři

Pokud vás trápí časté bolesti v podbřišku, krvácení po styku, krvavý výtok, nepravidelná menstruace či krev v moči. Můžou to být i příznaky karcinomu děložního čípku.

Není důvod k panice

Může však jít jen o drobné změny buněk, které se opět vrátí do normálu. Gynekolog doporučí následnou prohlídku, zpravidla po půl roce, kdy se zřetelně projeví tendence ke zlepšení nebo zhoršení stavu. Při napadení buněk HPV virem nemusí nutně dojít ke vzniku karcinomu. Během života se s tímto virem setká 70 – 80 % jedinců a převážná většina z nich dokáže vir zlikvidovat vlastní imunitou.

Stadia rakoviny děložního čípku .
Autor: archiv Blesku

Rada lékaře

 „Pokud vám cytologie nedopadla úplně dobře, nečekejte šest měsíců, zda další výsledky dopadnou dobře či nikoliv. Pořiďte si v lékárně volně dostupný vaginální gel s obsahem 7 účinných složek. Ten je určen k léčbě a prevenci lézí nízkého stupně,“ doporučuje doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D., z FN Motol.

Buňky z děložního hrdla mají tendenci k různým změnám, a to například vlivem používání lokálních léčiv či nechráněného sexu pár dnů před vyšetřením, právě skončené menstruace, ale i HPV viru. „Díky včasným nálezům se za dobu hrazeného preventivního vyšetření snížil výskyt karcinomu děložního hrdla z 32 na 14 ze 100 000 žen. Ročně je zachyceno zhruba 1000 nových karcinomů hrdla děložního a 400 žen na tento nádor umírá,“ vysvětluje docent Tomáš Fait.

 

Video
Video se připravuje ...

Epicentrum: Gynekolog o domácích porodech: Zažil sem, kdy se dítě utopilo v domácím bazénku Blesk TV

Fotogalerie
4 fotografie