Právě hokejové Vítkovice poslaly včera do světa tu chmurnou novinu. Už minulý čtvrtek zemřel jejich dlouholetý sponzor Buksa. „Aleš byl výjimečný člověk a nedal dopustit na vítkovický hokej. Pravidelně chodil na zápasy a v období, kdy už nemohl sám docházet na utkání, se neustále zajímal, jak to s klubem vypadá,“ prozradila jeho manželka Zdenka. 

Do hlubokého zármutku se propadl i klubový šéf Aleš Pavlík: „Aleš byl pro mne mentorem, rádcem, bral jsem ho i jako svého otce.“ Coby silného kuřáka cigaret a doutníků Buksu koncem 90. let postihl infarkt, poté držel tzv. Atkinsovu dietu a kouřil už jen dýmku. Poničené plíce jej ale nakonec stejně zradily. 

Mecenáš se vypracoval od nuly

Buksův životní příběh by vydal na román. V mládí hrál hokej, bubnoval, ve dvaceti emigroval do Německa. Neuměl řeč, protloukal se, jak se dalo. Po čtvrt století se vrátil domů a vybudoval tu pobočku kosmetického gigantu LR. Neuvěřitelně zbohatl! Měl vilu na Floridě, apartmán v Dubaji, soukromý tryskáč, jachtu a v garáži nadupaná žihadla včetně Aston Martina, Ferrari či Rolls Royce. 

Přesto zůstal svůj – podporoval hokejisty, umělce, seniory, doma v Malenovicích byl dobrovolným hasičem. „Pan Buksa vybudoval neskutečné impérium a zůstal skromným a čestným chlapem. Proto si ho vážím,“ řekl kdysi o něm Karel Gott, kterému voňavkový král nechal vyrobit vlastní parfémy Lady Karneval a Cesta rájem. Podobné pocty se od Buksy dostalo i topmodelce Kurkové

Levná voda pro Afriku

Před šesti lety prodal svoji kosmetickou společnost za stamiliony a v Ghaně postavil fabriku na balenou vodu Sky Water. Tu prodával v Africe pětkrát levněji než konkurence! „Celý život se snažím pomáhat lidem. Afrika byla pro západní kolonizátory zajímavá jako zdroj nerostných surovin. To, že tam umírají děti i starci kvůli nedostatku vody, nikoho nezajímá,“ prozradil před lety Blesku, proč do byznysu s vodou šel. 

Kdepak, takoví frajeři se už dnes nerodí... 

Kdo byl Aleš Buksa 

Hokejista a bubeník, v roce 1966 během turné s kapelou po Německu emigroval. Živil se tam jako dělník v továrně, vystudoval ekonomii, byl na stáži v USA. Domů se vrátil v roce 1993 s právem vybudovat středoevropskou pobočku kosmetické značky LR. Díky multilevel marketingu zázračně zbohatl. V roce 2014 firmu prodal a v Ghaně začal těžit vodu. Dlouhá léta významně podporoval umělce, hokejisty a seniory, měl svoji motokrosovou stáj. 

Balík za firmu dostal bez okolků

Když prodával své „dítě“, odnož kosmetické společnosti LR, prý si ani nestačil zapálit oblíbenou dýmku. „Na papírek jsem napsal cenu, přitom nikdy bych si ani nepomyslel, že by mi za firmu mohl někdo takové peníze zaplatit. Jenže německý partner mi okamžitě podal ruku, že jsme domluveni. Vůbec jsme nelicitovali,“ smál se, když popisoval největší byznys svého života. 

Mohl si poté ještě více užívat a plnit si sny. Koupil si větší jachtu, dvacetimetrovou, tu už musela obsluhovat posádka. „Převezl jsem si ji z Ameriky do Chorvatska, kam to mám blíže. Co je nejkrásnější? Ta svoboda a klid, který na moři máte,“ vyznal se. 

Kam všude sypal peníze 

  • hokejové Vítkovice
  • hokejový nároďák  
  • Dětský hipoterapeutický ranč Hlučín
  • golfový turnaj v Čeladné
  • svatba Ivety Bartošové a Jiřího Pomejeho 
  • swingové uskupení LR Cosmetic Big Band
  • motokrosový tým Buksa/ Ados KTM Malenovice
  • vystoupení japonského hudebního souboru Yamato
  • vánoční koncerty v ostravské katedrále
  • začátek kariéry zpěváka Martina Chodúra 
  • Duhový ples Ostrava 

Fotogalerie
14 fotografií