Festival Praha Žije Hudbou vznikl jako reakce na omezující prostředí kvalitní umělecké pouliční produkce v ulicích Prahy. Toto téma je i po čtyřech letech konání festivalu stále aktuální.

Na konci loňského roku pořadatelé festivalu iniciovali kulaté stoly se zástupci všech zainteresovaných stran včele s magistrátem hl. m. Prahy, městskými částmi Praha 1 a Praha 2, Dopravními podniky hl. M. Prahy i zástupci buskingu. Společně hledali konstruktivní řešení, jak zachovat busking v českých ulicích a zároveň mu dát patřičné limity.

Startuje se už ve čtvrtek

Celý festival odstartuje už ve čtvrtek 25. června. Do třídenního programu se zapojí celá řada profesionálních hudebníků i buskerů. Zcela netradičně tak v pražských ulicích vystoupí například Lenka Dusilová, Zrní, Mucha, Circus Brothers, Brass Avenue, Kittchen, Dušan Marko, Tomáš Karlík, Tygroo a celá řada dalších.

Kromě živých vystoupení v pražských ulicích ovládne festival i online prostor. Několikahodinový blok vysílaný on-line věnuje dalším pražským festivalům, které postihla koronavirová krize a nemohly se letos na jaře uskutečnit. Festivaly Pražské jaro, Khamoro, United Islands, Mladí ladí jazz a Žižkovská noc tak ovlivní i dramaturgii sobotního programu.

Umění patří do ulic i našich životů

Zástupci těchto festivalů se společně s představiteli magistrátu hl. m. Prahy, Ministerstva kultury a některých iniciativ na podporu živé kultury zúčastní závěrečné panelové diskuse věnované současné situaci hudebních akcí i postavení kultury ve společnosti. „Festival Praha Žije Hudbou jsme zakládali s heslem 'Umění patří do ulic'. Letos k němu přidáváme 'umění patří do našich životů' a na jeho podporu musíme udělat maximum,“ vysvětluje za pořadatele festivalu Jan Gregar.

Veškerý program je zdarma, posluchači mohou muzikanty odměnit dobrovolnými příspěvky do klobouku. Celý festival probíhá pod dohledem Uličníka, který je symbolem festivalu a svobodného uměleckého vystupování v ulicích Prahy. Závěrečný on-line program bude vysílán  také na sociálních sítích festivalu.

Do hudebního programu festivalu se mohou stále zapojit i další buskeři nebo ti, co si chtějí jen hraní na ulici vyzkoušet. V současné době registrují pořadatelé na devadesát přihlášených. Festival také hledá dobrovolníky, kteří by pomohli s organizací celé akce. Více informací o přihláškách včetně programu lze nalést na www.prahazijehudbou.cz

Fotogalerie
14 fotografií