Nábřeží mezi kavárnou Slavia na křižovatce s Národní třídou až k ústí Divadelní ulice město zavřelo 23. května jako podporu podnikatelům postiženým opatřeními proti koronaviru. Na silnici vznikly restaurační zahrádky.

Na uzavírku Smetanova nábřeží pro motoristy se snesla vlna kritiky. Původně tam vjíždět nesměli vůbec, od pondělí 8. června tam mohou vjet pouze v noci od 22:00 do 06:00. Omezení dopravy a změny na Smetanově nábřeží vyvolalo v uplynulých týdnech odpor magistrátní opozice a také vedení Prahy 1. 

„Byli jsme proti tomu, aby se takto jednostranně uzavřela část nábřeží a doprava se svedla do obytné zóny. Zklidňovat dopravu chceme tam, kde lidé skutečně bydlí. Zároveň jsme kritizovali estetickou stránku těmi bloky, což nám nepřišlo důstojné pro památkovou rezervaci," řekl starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN).

Bloky zmizely

Žluto-černé bloky nechal pražský magistrát odstranit v pondělí 8. června. „Snažil jsem se vyslyšet výtky, co se týkaly estetického vzhledu,“ řekl Blesku náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě). Dělníci tak hned v úterý začali na místě se stavbou provizorních obrubníků, uvnitř kterých bude dlažba. Přibudou také květináče se stromky a chodník bude prodloužen až ke kolejím.

K těmto změnám se na sociálních sítích negativně vyjářila opoziční zastupitelka Alexandra Udženija (ODS). „Z nekoncepčního dočasného rozhodnutí vrchnosti v rozporu s usnesením Zastupitelstva a s podporou klientelismu vznikl paskvil, kam si nesedla pomalu ani noha a jen to přitížilo dopravě. To se nebavím, že jsme byli všem pro smich. Střih a dnes tam rovnou dělají trvalou změnu komunikace. Boj proti Pražákům a zdravému rozumu v přímém přenosu pokračuje," uvedla.

Magistrát společně s městskou částí zahájí jednání o budoucí podobě nábřeží. Zda bude trvale uzavřeno, zatím nebylo rozhodnuto. Jasné je pouze to, že se upraví tramvajové zastávky. Nové budou ve směru z Podskalí u Žofína a u Karlových lázní.

Fotogalerie
51 fotografií