Nechat si zaplatit zájezd na fotbal za 87 tisíc korun od kontroverzního Miroslava Pelty, a přitom být členem výboru, který schvaluje sportovní dotace? Ostuda. Právě kvůli podobným praktikám z minula je opozice v opozici.“ Vyjádření, které na svém Twitteru v pondělí zveřejnil pražský primátor Zdeněk Hřib na adresu poslance a pražského zastupitele Patrika Nachera (ANO), rozpálilo opoziční zastupitele doběla. 

Podle nich se jedná o „neexistující a poněkud narychlo upletenou kauzu“. Jde v ní o to, že Fotbalová asociace České republiky (FAČR) před čtyřmi lety, v roce 2016, sezvala politiky, zástupce metropole i vlády, na fotbalové Euro do Francie. Mezi těmi, komu zaplatila kromě cestovného a ubytování i vstupenky, byl právě i Nacher.

Ten byl v té době pražským zastupitelem a předsedou školského výboru. „Nebyl jsem členem grantové komise, nebyl jsem v exekutivě... Neschvaloval jsem normy, které se týkají financování sportu,“ upozornil však Nacher v rozhovoru pro server Seznam Zprávy. „Právě tahle záležitost se i tak nyní hodí ‚pirátorovi‘, aby kritikou jiných předešel té vlastní,“ řekl Blesku zastupitel Tomáš Portlík (42, ODS).

7. května 2019 se primátor Hřib nechal pozvat do VIP lóže pražské O2 Arény na koncert Eltona Johna.
Autor: Twitter

Zásadový primátor? Jak kdy!

Oproti tomu Zdeněk Hřib (39, Piráti) podle svých vyjádření podobná pozvání odmítá, například to loňské od developerské firmy CPI Property Group do VIP salonku závodiště v Chuchli. „Jiná ale s povděkem přijímá, své zásady tak uplatňuje podle potřeby,“ upřesňuje Portlík s odkazem na loňský 7. květen, kdy se Hřib nechal pozvat do VIP lóže pražské O2 Arény na koncert Eltona Johna. „Pozvání se mu dostalo od C-IN a Prague Convention Bureau, neziskovky zabývající se rozvojem kongresového průmyslu v Praze.“ Sám primátor se pak nechal slyšet: „Připojil se k nám také Karel Gott, kterého jsem požádal o podpis jeho fotografie pro moji příbuznou.“

Je to pokrytec!

„To je typická pokrytecká politika Pirátů a zejména primátora,“ upozornil Portlík, podle nějž se Hřib stejně jako jeho straničtí kolegové snaží působit dojmem neúplatných politiků, ve skutečnosti ale jednají pokaždé jinak. Hřibův dvojí metr pak podle opozice může mít vliv i na dotace, které jen letos v dubnu Prague Convention Bureau od hlavního města získala. Šlo o 393 250 korun. „Je tohle vstřícnost probuzená tklivými songy Eltona Johna?“ ptá se nyní opozice.