Šetrným usušením si celá řada květin zachová maximum ze své krásy. Dekorace ze sušených květů potom najdou uplatnění v každém interiéru. Jen je třeba vždy zvolit správný styl. Romantické duše potěší bohaté kytice složené z mnoha druhů. Do moderního bytu se bude zase hodit minimalistické aranžmá z méně obvyklých a tvarově originálních květin, ale také trav nebo zajímavých větviček. Květiny a další přírodní materiály k sušení nemusíte kupovat. Řadu z nich si můžete vypěstovat na zahradě nebo nasbírat v přírodě.

Barvy a tvary

Ačkoli usušit můžete každou rostlinu, některé jsou pro tento účel přece jen vhodnější. Klasiku mezi zahradními květinami, které si udržují po usušení velmi dlouho svou barvu i tvar, tvoří slaměnky, statice, smilek, suchokvět roční nebo plesnivka perlová. Přírodní a divoký ráz dodá vaší květinové kompozici černucha damašská ve svém modrém kultivaru podobném chrpě. Můžete vysadit i jednoletý mák nebo okrasné trávy, jako jsou ostřice, vousatec, zaječí ocásek, lesknice nebo třeslice. Z voňavých druhů nezapomeňte na levanduli. Zaměřte se na rozmanitost barev a tvarů rostlin nebo plodů, které se následně budou hodit pro vaše floristické tvoření. Velice pěknou dekoraci dokážou vytvořit makovice, květy česneku, kapradiny, různé trávy, ale i řada běžných květin nebo větviček keřů, které na zahradě běžně pěstujete. Stačí se pořádně rozhlédnout. Také při procházkách do přírody můžete sbírat spoustu rostlin a plodů, které se dobře suší. Jsou to různé máčky, bodláky, rákos, šišky nebo traviny.

Sběr a sušení

Chvíle těsně před rozkvětem nebo krátce po něm bývá obvykle pro sběr nejvhodnější. Rostliny sbírejte za suchého počasí, určitě ne po dešti nebo za rosy. Vyhněte se překvetlým rostlinám. Usušený materiál by měl být tvarově a barevně trvanlivý a dostatečně pevný. U některých rostlin si můžete pomoct vyztužením stonku drátkem.

Celý článek včetně užitečných tipů najdete v aktuálním  červnovém čísle Blesk Hobby. Vedle toho na vás čeká spousta zajímavých článků například o třešních a růžích. Najdete tu i návod na stavbu pergoly. Časopis koupíte v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE

Autor: iStock