Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Mobily na koronavirus nestačí: Singapur chce, aby lidé nosili speciální sledovací náramky

Autor: mj - 
10. června 2020
22:40

Vědci v Singapuru pracují na vývoji nového sledovacího náramku. Ten by měl odhalit, zdali jeho nositel přišel do kontaktu s někým nakaženým koronavirem. Trasování pomocí mobilní aplikace není totiž dostatečně přesné, soudí odborníci.

V Singapuru už funguje aplikace pro mobilní telefony pod názvem Trace Together (Sledujme se spolu), která funguje na iPhonech a na zařízeních s operačním systémem Android. Ale pouze 20 procent obyvatelů země si ji zatím stáhlo do svých telefonů, jak uvádí Forbes.

Technologický gigant vs. stát

Místní úřady ale narazily na problém – tato aplikace musí splňovat bezpečnostní opatření nastavená technologickými giganty Applem a Googlem. Program funguje tak, že přes rozhraní Bluetooth sleduje, s kým jste přišli do kontaktu. Pro dosáhnutí co nejpřesnějších výsledků ale musí Bluetooth fungovat pořád a „skenovat“ vaše okolí. No a právě tam nastává problém. Apple totiž nepovoluje Bluetooth skenování, když aplikace běží na pozadí.

„Momentálně vyvíjíme a brzy už představíme nové přenosné zařízení, které by mělo dosáhnout stejné výsledky jako Trace Together, ale nebude záviset na tom, jestli uživatel vlastní chytrý telefon,“ říká Viviav Balakrishnan, singapurský ministr, který má na starosti projekt Smart Nation (Chytrý národ). „Pokud se ukáže, že toto zařízení funguje, chtěli bychom ho distribuovat všem obyvatelům naší země,“ dodává ministr.

Singapurští vládní představitelé se snažili najít kompromis s velkými technologickými společnostmi, aby bylo možné jejich aplikaci udělit výjimku. Balakrishnan vysvětluje, že to se bohužel nepodařilo: „Se společností Apple jsme komunikovali několikrát jak o technické, tak i o bezpečnostní stránce, ale zatím se nám nepodařilo najít uspokojivé řešení.“

Proto se tento asijský stát rozhodl vyvinout své vlastní řešení. Potom by mělo stačit malé zařízení vybavené technologií Bluetooth, které by mohlo mít i tvar prstenu nebo náramku. I tak by ale muselo komunikovat s telefonem přes nějakou aplikaci, aby mohlo nahrát data o lidech, se kterými jste přišli do styku. Tím pádem by bylo umožněné sledování nakažených.

Takovéto řešení by vyhovovalo i pravidlům Googlu i Applu, protože Bluetooth bude využívat už jiné zařízení, ne samotný telefon. „Věříme, že taková možnost bude výhodnější a zajistí i větší bezpečnost,“ dodává ministr.

Možností je víc

Mluví se i o dalších složitějších řešeních. Například o malých čipech, které by mohly díky GPS poskytnout přesnější polohu. Nebo by mohly každému sledovanému člověku přiřadit identifikátor, kterým by se usnadnila cesta k spolehlivému trasování, ale to už by představovalo velký zásah do práva na soukromí. A proti takovým praktikám se ozývá jak Google, tak Apple.

Obdobnou funkcionalitu už jejich aplikace nabízí. Uživatelé si mohou spárovat svůj oficiální dokument NRIC (národní registrační ID karta) s aplikací. Díky tomu je jednodušší zjistit blízké kontakty infikovaného člověka. Ministr ale trvá na tom, že všechna data zůstávají v bezpečí a nejsou sdílena s nikým dalším. Údaje jsou ukládány v telefonu a nenahrávají se na státní servery a po 25 dnech se automaticky promazávají.

V Česku může lidem pomoci ke sledování toho, zda nepřišli do kontaktu s nakaženým, aplikace eRouška.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa