„Už před více než rokem jsme upozornili, že parlament zaspal, vláda zaspala a zákony naší země nedávají obcím pravomoci regulovat tuto oblast podnikání do rozumných mantinelů,“ říká Marvanová. 

Novela zákona by měla umožnit obcím omezit časově období, během kterého je možné poskytovat právě tento typ ubytování. Stejně tak by mohlo město nařízením stanovit další podmínky, například maximální počet ubytovaných osob nebo nastavit strop pro maximální počet nocí, po které lze byt pronajmout. 

Domy se mění v hotely

Ubytování typu AirBnB je dlouhodobě trnem v oku mnoha obyvatelům centra Prahy. Ti si stěžují, že jejich domy se mění spíše na hotely. Podle radní Marvanové je dokonce 80 procent bytů na těchto platformách využíváno na krátkodobé pronájmy trvale, což je již hodně vzdálené původní myšlence sdíleného ubytování, kdy lidé poskytují cestovatelům jen například část svého bytu nebo domu.

„To, že jde o sdílenou ekonomiku, je jenom slovo, realitě to vůbec neodpovídá,“ poznamenala radní.

Krátkodobé pronájmy v době koronavirové krize z města v podstatě vymizely a vedení Prahy by si přálo, aby se celý tento byznys již nevrátil do zaběhnutých kolejí. „Evidujeme obrovské množství stížností lidí bydlících trvale v centru, kteří upozorňují, že se v jejich bytech nedá bydlet,“ zdůvodnila návrh Marvanová. 

Dílčí úspěchy

V té souvislosti jmenovala metropole, jako je Los Angeles, Washington, Amsterodam nebo například Paříž, kde mají úřady možnost krátkodobé pronájmy omezit.

Radní také připomněla, že se již v boji proti krátkodobým pronájmům podařilo dosáhnout dílčích úspěchů. Městské obvody již mají alespoň možnost si vyžádat od platforem typu AirBnB informace o bytech, které se takto využívají, a většina jich toho využila. „Bude to velice důležitá zpětná vazba,“ myslí si Marvanová. 

Fotogalerie
4 fotografie