„Ve vegetativním stavu pacient není v bezvědomí, ale nevnímá. Laicky řečeno, jako by byl v kómatu. V tomto stavu opravdu může setrvat i několik let bez jakýchkoli změn až do samotného konce,“ řekl Aha! jeden z lékařů.

V případě zpěváka Josefa Laufera by probuzení do vegetativního stavu bylo asi tím nejhorším scénářem, který by mu mohl život napsat. Proto všichni doufají, že se interpret písně Sbohem, lásko, já jedu dál z kómatu probere ještě k životu. Pětaosmdesát dnů je už dost dlouho na to, aby si jeho organismus odpočinul a nabral síly. Probuzení bohužel nemůže nikdo ovlivnit, to je pouze na pacientovi. Na rozdíl od umělého spánku, který lékaři dokážou řídit.

Josef přitom hrál až do operace v Divadle Broadway a nikdo na něm nepozoroval obtíže. Šel na operaci chlopně. Zákrok proběhl v naprostém pořádku, zpěvák se ale dodnes neprobral z anestezie. Lékaři stále doufají, že se probudí, přibývající počet dní v bezvědomí ale pracuje proti nim.

Co je vegetativní stav?

Apalický syndrom neboli vegetativní stav je zvláštním typem poruchy vědomí. Jedná se o těžké postižení kůry při zachované funkci mozkového kmene. Postižený má zachované kmenové reflexy včetně spontánního dýchání a srdeční akce, jeho oči bezděčně sledují okolí, zrakové vjemy však postižený nevnímá. Nemocný nevyhoví výzvám a není schopen komunikace, chybí jakákoli volní aktivita či chování. Není schopen žvýkat ani polykat. Zpočátku je ale mozek těžce postižen a pacient v úplném bezvědomí.

Tak skončil Kája Saudek (†80)

Ve vegetativním stavu skončil slavný kreslíř Kája Saudek (†80). Zaskočilo mu sousto v krku, dusil se a mozek se na pár minut přestal okysličovat. Saudek nakonec v nemocnici ležel ve vegetativním stavu. Sporadicky mimoděk hýbal končetinami, ale na podněty okolí nereagoval vůbec. To trvalo celých devět let. Nakonec podlehl oslabený organismus chřipce.

VIDEO: Josef Laufer: Na plastice mi zkazili nos! Předtím jsem měl hezčí!

Video
Video se připravuje ...

Josef Laufer: Na plastice mi zkazili nos! Předtím jsem měl hezčí! Zuzana Bubílková, Lukáš Červený

Fotogalerie
1 fotografie