Projekt vznikl z iniciativy Dopravního podniku hl. města Prahy, který umělecký spolek oslovil. Artwise se již delší dobu zabývá právě malbou ve veřejném prostoru. Kurátorem projektu je Ondřeje Klíma. Společným tématem děl na nástupišti je víra, které si autoři vybrali. Nástupiště vyzdobili umělci Jan Miko, David Strauzz, Gyzmo a ChemiS. 

„Každý z autorů k tomu přistoupil svým stylem. A ať už se jedná o výjevy z bible, či víru v člověka, nebo víru v lásku, mělo by dílo promlouvat k lidem, kteří každý den cestují metrem. A muže to být příjemná změna, vidět umění namísto reklam,“ říká Klíma. 

I proto lze na stěnách nástupiště spatřit mimo jiné i obrazy s biblickými motivy. Ty si zvolil autor, který si říká ChemiS. Zamýšlí se nad tím, jak by to například vypadalo, kdyby se Ježíš místo v Betlémě narodil třeba právě na zastávce metra. „Kdo by jej navštívil a jaké dary by mu přinesli?" ptá se.

Další z autorů David Strauzz zase zvolil motiv polibku. Jeho dílo zdobí stěnu přes celé nástupiště a doprovodil ho i slovy: „Dobrý polibek je ten, který byl tisíckrát vyměněn mezi očima, než dosáhne rtů!“

Díla vznikla podle Ondřeje Klímy i díky otevřenosti DPP, zvláště pak její architektky Anny Švarc, a vstřícnosti firmy Hochtief, která stavbu realizuje. Autoři sice pracovali zadarmo, dostali však alespoň peníze na barvy. Díla by měla cestující těšit do konce roku. „Co s nimi bude dál, nebylo zatím komunikováno. Je to součástí další komunikace s DPP,“ dodal Klíma.

Fotogalerie
10 fotografií