NEŽ ZAČNETE...

 Vybíráte si barvu na vlasy podle krabiček? A pokaždé se divíte, že výsledek neodpovídá vaší představě? Tak příště, až budete stát u regálu v drogerii, vzpomeňte si na to! Platí totiž jedno nepsané pravidlo: »Barvy koupené v drogeriích mají tendenci chytat až o dva odstíny tmavší, než je uvedeno na krabičce.«

Pokud váháte, jak vaše vlasy budou na domácí barvení reagovat, nebo si nejste jistá zvoleným odstínem, udělejte si test: obarvěte nejdřív jen pramínek vlasů – třeba za uchem. A pokud budete spokojená, vrhněte se na zbytek hlavy.

Pamatujte, že základem dobrého výsledku je dodržování pokynů z příbalového letáku. Především, když barvíte poprvé nebo zkoušíte novou značku barvy, měla byste si udělat test snášenlivosti. Předejdete tak možným alergickým reakcím.

Autor: profimedia.cz

DRŽTE SE NÁVODU

Většina profesionálních kadeřníků domácí barvení nedoporučuje a svoje klienty od toho odrazuje. Ať už se k tomu rozhodnete z důvodu šetření, nebo třeba zmíněné karantény, pokud se budete držet návodu a nerozhodnete se testovat, co vaše vlasy vydrží, určitě k žádné velké tragédii, jako jsou upálené a zničené vlasy, nedojde!

CO BUDETE POTŘEBOVAT?

➤ Může se vám hodit štětec na nanášení, který pořídíte v drogerii (ceny jsou různé, začínají na 16 Kč).

V balení pak najdete návod, samotnou barvu, nechybí jednorázové rukavice a většinou výrobci přibalují i nějakou regeneraci.

➤ Rozmyslete si, kolik barvy budete potřebovat a zda není lepší pořídit rovnou dvě balení. Pokud máte delší vlasy, počítejte s dvojnásobnou spotřebou.

Ze skříně si vyčleňte jeden starý ručník, který se může během »akce« obarvit a už nikdy se nevrátí do původního stavu.

➤ Pokud si netroufáte obarvit si hlavu sama, poproste kamarádku nebo partnera – zvládne to levou zadní.

A JDE SE NA TO!

Nikdy nepoužívejte barvu, kterou jste již před časem otevřela a chcete ji dopotřebovat! Vždy použijte nové balení.

➤ Těsně před »akcí« si natřete pokožku u obrysu vlasů mastným krémem, aby vám tam po barvení nezůstaly fleky. Hned po dobarvení pak přetahy smázněte.

Před nanášením barvy se vlasy nemyjí, barva se nanáší na suché pramínky. Nejlepší je barvit si vlasy 2 – 3 dny po umytí.

➤ Nezačínejte nikdy u pěšinky, nejlepší je vrhnout se nejdříve na zadní část hlavy. To, co natřete jako první, bývá totiž nejtmavší.

Autor: shutterstock.com

Postupujte směrem od kořínků ke konečkům. Ujistěte se, že jste barvou pokryla všechny vrstvy vlasů, a poté pokračujte k dalším částem.

➤ Jako úplně poslední se doporučují nabarvit konečky, které bývají často vysušené a barva se do nich rychle vsákne.

➤ Barvu nechte působit tak dlouho, jak je psáno v návodu. Kratší doba samozřejmě nevadí, pokud chcete méně výrazný odstín, ale rozhodně doporučenou dobu nepřetahujte! Můžete si poškodit vlasy, případně způsobit kožní problémy!

Pak zbývá z vlasů smýt barvu vodou a následně umýt šamponem. A na závěr použít regenerační masku.