Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Úspěšná máma (32) přišla kvůli zhoubnému nádoru o nohu: Je to jen cysta, uklidňovali ji lékaři!

Autor: jžk - 
9. června 2020
08:55

Měla vše, co kdy chtěla – úspěšnou kariéru, milujícího manžela a roztomilou dcerku. Když si Georgie Katsová (32) všimla narůstajícího výrůstku na noze a lékaři jí následně diagnostikovali vzácný sarkom měkkých tkání v dolní končetině, změnilo to její život od základu. Aby měla vyšší šanci na přežití, museli mladé mámě nohu amputovat.

Ve svých dvaatřiceti letech měla ředitelka reklamní agentury našlápnuto na úspěšný a spokojený život, když si v osmém měsíci těhotenství všimla její matka malé, zarudlé hrudky, která Georgii začala vyrůstat na levé noze.

Ta jí měla být prvním varovným signálem, ale ona ani lékaři tehdy ještě netušili, že se jedná o zhoubnou formu rakoviny, která za dalších devět měsíců připraví novopečenou maminku o nohu.

Gynekolog označil nádor za neškodnou cystu a doporučil ji řešit až po porodu. Když o tři měsíce později přišla na svět dcera Antonia, byla Georgie šťastnější než kdy předtím.

Boulička se ale časem zvětšovala, a Georgie s ní proto zašla ke svému praktickému lékaři, který ženu ujistil, že se nemá čeho bát. Výrůstkem však byla neustále frustrovaná, a tak se rozhodla pro návštěvu ortopedického chirurga, aby jí ho odstranil.

To, že něco není v pořádku, pochopila, když údajnou „cystu“ chirurg propíchl a zjistil, že se ve skutečnosti jedná o agresivní nádor dlouhý šest centimetrů. Okamžitě nařídil Georgii biopsii a oznámili jí zdrcující novinu: uvnitř levé nohy se rozrostl výjimečně vzácný sarkom měkké tkáně zvaný myxoidní liposarkom! „Nečekáte, že se vám to stane, ne ve věku jako já. Navíc, když vám dva lékaři řeknou, že to je cysta, opravdu věříte tomu, že to cysta je!“ popsala prvotní šok matka malé holčičky.

Dobrou zprávou ale bylo, že se rakovina nestihla rozšířit a Georgie tak podstoupila ozařovací kúru trvající 28 dnů, která měla nemoc zničit. Aby si ale byli lékaři stoprocentně jistí, že se nádor nevrátí, doporučili jí amputaci nohy pod kolenem. „Pamatuju si, jak mi stékaly slzy po tvářích, když mě vezli na operační sál, ten smutek mě úplně ochromil,“ vzpomíná žena na operaci, která proběhla 6. května. Díky ní se podařilo odstranit všechny stopy sarkomu a její šance na přežití se zvýšila na 70 %.

Liposarkom je typ rakoviny, která se tvoří v tukových buňkách, obvykle v pažích, nohou či břichu. Symptomy jsou nevýrazné a snadno zaměnitelné s každodenními problémy, jako je únava, zažívací potíže nebo stres, což často vede k opožděné diagnostice.

Georgie si žádných příznaků nevšimla. „Kdo by si kdy pomyslel, že moje marnivost mi jednoho dne zachrání život,“ dodala ke svému příběhu Georgie, která doufá, že jeho sdílením pomůže rozšířit povědomí o vzácných typech rakoviny, jako je sarkom měkkých tkání.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi