Demonstranti v Praze mají roušky s nápisem »I can´t breathe« (nemohu dýchat) nebo transparenty »Bez spravedlnosti není mír« a různá protirasistická hesla. Skandují »Black Lives Matter« (na černošských životech záleží). Poslouchají krátké projevy. Mezi řečníky byli Američané dlouhodobě žijící v Praze, kteří zdůraznili, že v českém hlavním městě se s projevy rasismu nesetkávají. Účastníci akce poklekli rovněž na dlažbu a předčítali jména obětí údajné policejní brutality.

Podobné akce byly dnes na Staroměstské náměstí naplánovány dvě. Druhá měla být na podporu Hnutí Black Lives Matter. Nakonec se obě demonstrace spojily. Na pořádek dohlíží policisté. Akce se zatím obešla bez zásahu. Menší rozruch vyvolala pouze zelená dýmovnice uprostřed Staroměstského náměstí. Zpravodaj ČTK na místě zjistil, že většina účastníků jsou cizinci. Mezi demonstranty je hodně slyšet angličtina a polština Podobná shromáždění se dnes už konala například v australských městech, zúčastnily se jich desítky tisíc lidí. Protestující se mají sejít i v Londýně, Varšavě nebo Lisabonu. V Paříži se lidé svolávají navzdory tomu, že shromáždění více než deseti lidí tam zakazuje vyhláška o nouzovém zdravotním stavu.

Nepřiměřený zákrok

Vlnu protestů vyvolala smrt muže černé pleti George Floyda z 25. května. Bělošský policista Derek Chauvin mu v Minneapolisu při zatýkání více než osm minut klečel na krku. Nepovolil, ani když muž opakovaně naříkal, že nemůže dýchat. Floyd zemřel. Chauvin nyní čelí obvinění z vraždy a jeho tři kolegové, kteří byli u tohoto zásahu, byli obviněni z napomáhání vraždě. Všechny čtyři policie propustila.