Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Kvůli koronaviru přijde ČT o miliony: Problémy s financemi zažívá i kvůli olympiádě

Autor: Sabina Dračková, ČTK - 
7. června 2020
05:30

Na Kavčí hory dopadl koronavirus. Sídlo veřejnoprávní televize dodržuje přísná hygienická pravidla, aby se nikdo nenakazil, finance se ale ochránit nepodařilo. Generální ředitel Petr Dvořák před Radou ČT v novém složení přiznal, že pandemie přinesla náklady, se kterými jeho lidé nepočítali. Televize zavedla novou stanici pro seniory a pomáhala dětem při učení. Chybět jí budou také peníze z reklamy, kterou sportovní kanál vysílá při utkáních.

Radní Daniel Váňa na poslední schůzi kontrolního orgánu České televize přednesl zprávu o změnách v rozpočtu na rok 2020. Tu si vyžádal, protože očekával, že se změny způsobené pandemií na financích veřejnoprávního média projeví. Kvůli dopadům koronaviru na ČT dorazil na schůzi i finanční ředitel David Břinčil.

Samotný podrobný dokument, který ukazuje, o co všechno televize přišla a kolik přesně stála výroba jednotlivých speciálních pořadů, je označený jako důvěrný. Mohou do něj nahlédnout pouze radní. Podle Váni je to pochopitelné. „To jsou skutečně záležitosti, které už mají komerční dopad do řady partnerů České televize,“ odůvodnil.

Ve zprávě podle něj také původně chyběla celková částka. Společně s finančním ředitelem Břinčilem se jí ale prý dopočítali. „Předpokládaný nebo očekávaný zásek do rozpočtu za letošní rok je zatím 156 milionů,“ řekl Váňa a dodal, že zahrnuje náklady, které přibyly, i snížené výnosy.

Náklady na program pro seniory i pořady pro děti

Televize kvůli epidemii přijde na jedné straně o výnosy z reklamy ze zrušených sportovních akcí, jako bylo MS v ledním hokeji, fotbalové Euro nebo odložené letní olympijské hry. Na druhé straně ušetří za vysílací práva a výrobu pořadů souvisejících s těmito akcemi.

Vedle toho podniku vzrostou náklady v souvislosti s výrobou nových pořadů pro studenty a žáky nebo se spuštěním nového kanálu pro seniory ČT3. Naproti tomu se výroba některých pořadů zastavila či omezila.

Navíc podle generálního ředitele ČT Petra Dvořáka není možno garantovat, že výnosy z odložených sportovních akcí budou v příštím roce ve stejné výši, jako kdyby se uskutečnily letos. Kvůli epidemii a propadu ekonomiky podle něj velké firmy omezují své rozpočty, což se projeví i v jejich investicích do reklamy a sponzoringu. „Nebude to tak, že se nám podaří rozpočet udržet ve všech kapitolách, to rozhodně ne. Koronavirus nám přinesl zvýšené náklady, se kterými jsme vůbec nepočítali, a ty jsou v řádu vyšších desítek nebo nižších stovek milionů,“ řekl Dvořák. Hlavní veličinu by ale podle svých slov měl dodržet.

Schválený letošní rozpočet ČT počítá s příjmy a výdaji 6,76 miliardy korun. Hlavní část výnosů tvoří příjem z výběru televizních poplatků, kolem 5,6 miliardy korun.

Finanční ředitel Břinčil také radnímu Váňovi přislíbil, že základním cílem je udržet rozpočet vyrovnaný. Tento svůj záměr potvrdil i před radními. Výdaje ČT v průběhu roku tomu prý budou přizpůsobovat. „Můžeme jenom odhadovat dopady do toho reklamního trhu, případně sponzoringu,“ doplnil Váňa s tím, že širší dopady ekonomiky se ukážou později.

Rada původně zamýšlela, že bude po vedení televize požadovat pravidelná měsíční setkání, nyní je to ale podle Váni zbytečné, protože by se příště dozvěděli opět pouze odhady. Chce ale, aby toto bylo uvedené ve zprávě o hospodaření za první pololetí. Vyzval k tomu, aby všechno bylo uvedeno „opravdu zřetelně“.

Sporný „vyrovnaný“ rozpočet

Už při debatách před volbou nových radních se hovořilo o financování ČT. Hospodaření televize, která je živa z koncesionářských poplatků, někteří kandidáti kritizovali. Poslanec Aleš Juchelka (ANO) se tak ptal i na to, jak je možné, že rozpočet je podle oficiálních materiálů vždy vyrovnaný. 

Jako odpověď se mu dostalo, že je to dáno tím, jak se čerpá finanční rezerva z minulých let, kterou v televizi zanechal její exšéf Jiří Janeček. Rozpočet tedy prý není vyrovnaný, za což by si prý současný ředitel Dvořák nezasloužil tak vysoké prémie, jaké dostává. Takto mluvil na volebním výboru a později to komentoval kandidát Roman Bradáč, kterého pak poslanci do Rady ČT vybrali.

Právě odměny generálního ředitele Petra Dvořáka a hospodaření televize budou tématem na příštím jednání Rady ČT. Půjde už o druhé jednání pro nově zvolené členy.

jajas ( 7. června 2020 11:48 )

Mno....já si myslím, že na odměny si vedení prachy najde každopádně, na ostatní se vybodnou! Vždyť kvůli odměnám tam ve vedení sedí, ne?

panda82 ( 7. června 2020 11:26 )

Za co? za ten oprášený archív, co vymysleli nového, co natočili, že se jim pysk nezkřiví, nebo námět, že budou muset zdražit, všechno vesměs co se natočilo za komoušů, a nebýt toho tak jsou černé obrazovky

Martin32 ( 7. června 2020 10:16 )

Tragédie ředitel nedostane milionové odměny, které si stejně nezaslouží.

Stanislav Šindelář ( 7. června 2020 08:03 )

Manowar ( 7. června 2020 05:56 )

Snižte si platy,zrušte si odměny,zrušte zbytečné programy,úplně stačí ČT1 a ČT2.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa