Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Nevděční ubožáci“ a „svině“. Schwarzenberga a další rozpálil nevděk za pomoc Tchaj-wanu

Autor: Sabina Dračková - 
6. června 2020
05:00

Poslanci se ve čtvrtek oficiálně rozhodli, že nebudou chtít po vládě, aby poděkovala Tchaj-wanu za dar v podobě ochranných pomůcek, který Česko dostalo pro boj s pandemií koronaviru. A česká politická scéna kvůli tomu bouří. Někteří za tím vidí snahu zalíbit se Číně, která roušky Česku prodala a vláda jí za to děkovala dost výrazně. Poslanci, kteří se při hlasování zdrželi, aby návrh neprošel, jsou teď označovaní za zbabělce, ubožáky i svině. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) také zřejmě v návaznosti na to potvrdí svoji návštěvu Tchajwanu. Argumentuje hrdostí a nezávislostí Česka, kritizuje to však prezident Miloš Zeman.

Občanská demokratická strana navrhla Sněmovně, aby vládě dala úkol poděkovat Tchaj-wanu. Slova díků měla k zemi, kterou považuje Čína za svoji součást, mířit kvůli bezplatné humanitární pomoci. Tchaj-wan do Česka poslal zdarma 25 plicních ventilátorů a 100 zdravotnických ochranných masek pro boj s epidemií koronaviru, jak o tom informoval dříve ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Podobně i Česká republika posílala symbolickou pomoc různým zemím postiženým koronavirem, kde byl ochranných pomůcek nedostatek. Z České strany to byly zejména ochranné obleky. Dále pak také politici informovali o přijetí 800 tisíc roušek z Tchaj-wanu. 

Vojtěch se nepřihlásil, Babiš chyběl

Už ve Sněmovně se k tomuto tématu strhla mela. Přímo šéfovi dolní komory Radku Vondráčkovi (ANO) třeba předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura vytkl, že toto usnesení nepodpořil, ačkoli se s přijatou pomocí nechal vyfotografovat. Stejně jako Vondráček nakonec návrh většina poslanců nepodpořila. Aby návrh neprošel, zdrželo se hlasování skoro celé hnutí ANO. Pro byl jediný poslanec Adam Kalous (ANO).

Zdrželi se třeba bývalá ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO), bývalá ministryně pro místní rozvoj a obrany Karla Šlechtová (ANO), ale i současná ministryně Klára Dostálová (ANO) či předseda poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Premiér Andrej Babiš se svým ministrem Richardem Brabcem na jednání nepřišli a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v době, kdy se hlasovalo, nebyl přihlášen.

Podobné to bylo i v řadách ČSSD. K hlasování se nepřihlásil ministr kultury Lubomír Zaorálek, zdržel se ministr vnitra Jan Hamáček. V bojkotování poděkování Tchaj-wanu se přidali poslanci SPD jako předseda Tomio Okamura či šéf bezpečnostního výboru Sněmovny Radek Koten. Poděkovat za ochranné pomůcky nechtěli ani poslanci KSČM. Většina z nich včetně předsedy Vojtěcha Filipa se nepřihlásila.

Takové množství zdržených a nepřihlášených znamenalo, že návrh vyzvat vládu k poděkování Tchajwanu neprošel. Jak jednotliví poslanci hlasovali, se můžete podívat na stránkách Sněmovny.

Poděkovali jsme, oponoval Vondráček (ANO) s Petříčkem (ČSSD)

„V té silné, pročínské propagandě, kterou jsme tady viděli, nám přišlo za správné poděkovat Tchaj-wanu,“ argumentoval šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Vláda podle něj až „obřadně“ děkovala Číně za roušky, které si nakoupila. „Já většinou neděkuji u pokladny, to většinou ne. Děkuji pěkně, že jste mi to prodal,“ zaznělo od řečnického pultu od Stanjury a někteří poslanci kvůli tomu nesouhlasně pokřikovali.

„Přišlo mi to nedůstojné,“ pokračoval pak: „Premiér, vicepremiér, druhý vicepremiér, obřadné řeči apod.,“ narážel Stanjura na to, jak Babiš s Hamáček vítali osobně letadla z Číny, děkovali čínskému velvyslanci i českému prezidentovi Miloši Zemanovi, který má s Čínou dlouhodobě vřelé vztahy.

Vondráček uvedl, že představitelům Tchaj-wanu za pomoc poděkoval osobně. „Taky nemusíme hlasovat úplně o všem, některé věci jsou samozřejmé,“ zdůvodnil svůj postoj. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) uvedl, že bylo poděkováno všem zemím, které pomoc poskytly.

„Tchaj-wan nám v rámci boje s covid-19 daruje 25 plicních ventilátorů a 100 ochranných masek. Ty poputují příští týden přímo do našich nemocnic. Solidarita je nyní důležitá. Díky!“ psal skutečně Petříček na twitteru v době, kdy byl v Česku akutní nedostatek ochranných pomůcek. 

Schwarzenberg zmínil hulvátství a nevděčnost

Jenže už den nato se na všechny, kteří nepodpořili návrh, snesla pořádná dávka kritiky. Čestný předseda TOP 09 a protikandidát Miloše Zemana v první prezidentské volbě Karel Schwarzenberg napsal, že jen poslanec Adam Kalous (ANO) se zachoval jako zdvořilý člověk.

Kníže upozornil na to, že debata neměla být o politice Tchaj-wanu a Číny. „Na Tchaj-wan můžeme mít odlišné politické názory. Jestli ho brát jako součást pevninské Číny, nebo jako samostatný státní útvar, nebo se můžeme bavit o jeho silnější autonomii. O tom lze politicky diskutovat, i když by si o tom samozřejmě měli rozhodnout sami Tchaj-wanci,“ nastínil. 

„Chtěl bych jenom připomenout, že Tchaj-wan nám nezištně a zdarma poskytl pomoc v době nouze, zatímco pevninské Číně jsme za totéž tvrdě zaplatili a ještě se před jejími letadly hluboce klaněli. Odmítnout poděkovat za poskytnutou pomoc je sprosté hulvátství a čirá nevděčnost. Je to jedna z nejhorších lidských vlastností. Je mi líto, ale zase se většina poslanců zachovala jako naprostí zbabělci,“ nešetřil kritikou Schwarzenberg.

Svině a lokajové, ozvali se expolitici

Na morální zásady útočili i další kritici. Expremiér Mirek Topolánek si ulevil slovy o „nevděčných, rudých sviních“ a doporučil ostatním, aby si zanadávali také. „Na 5 vteřin se vám uleví. Pak vám bude ještě hůř,“ dodal.

„Jste neskuteční a nevděční ubožáci, ze kterých je člověku na zvracení. Lokajové Hradu a přes něj Číny,“ vzkázal Babišovým poslancům a ČSSD bývalý europoslanec Pavel Telička (HLAS), který dříve s Babišem spolupracoval.

Vystrčil na Tchaj-wan zřejmě odjede

Zřejmě poslední kapkou bylo nepoděkování Tchaj-wanu pro předsedu Senátu Miloše Vystřčila (ODS). Ten jako nástupce svého zesnulého přítele Jaroslava Kubery bojuje za jeho odkaz. Právě Kubera chtěl na Tchaj-wan jet, což se nelíbilo Číňanům a podle výpovědí dcery a manželky bývalého druhého nejvyššího ústavního činitele měl čínský tlak vliv na jeho náhlou smrt. 

Už dříve vystrčil mluvil o tom, že jeho cesta na Tchaj-wan je čím dál reálnější. Naposledy svůj záměr ještě více potvrdil po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem. O setkání Vystrčil řekl, že se neshodli prakticky na ničem. Předseda Senátu se přitom ptal na nejasnosti v dopise, který měl objednat hradní kancléř Vratislav Mynář.

„Už jsem se rozhodl. Jak to bude, řeknu v úterý na tiskové konferenci,“ uvedl Vystrčil v rozhovoru pro Reflex. Mezi důvody, proč by se měla cesta uskutečnit, zopakoval tlak Číny na to, aby se mise neuskutečnila. Čína pokládá Tchaj-wan za svou provincii a opakovaně vyjádřila nelibost nad kontakty českých představitelů s tchajwanskými.

„Volební období předsedy Senátu končí na podzim tohoto roku. Pokud bych tam jel, tak bych tam chtěl jet jako předseda Senátu,“ uvedl k termínu cesty. Pokud by jel, může se stát, že na to doplatí některé firmy, řekl s poukazem na české podniky investující v Číně. „Není podle mě možné a dlouhodobě udržitelné se mít takzvaně dobře, aniž bychom dbali o nehmotné hodnoty, jako je hrdost, suverenita, nezávislost, svébytnost,“ dodal.

Šéfa Senátu podpořil i Kalousek

Jako správnou volbu vnímá návštěvu Tchaj-wanu i politolog Jiří Pehe. „Když už Sněmovna nedokázala Tchaj-wanu poděkovat za nezištnou pomoc během koronakrize, je zde o důvod víc, aby nový předseda Senátu Miloš Vystrčil jel na Tchajwan a ukázal, že nejsme úplně neslušná a zbabělá země,“ uvedl.

Vystrčilův záměr ocenil předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „Po včerejší hanebnosti sněmovny, která Tchaj-wanu odmítla poděkovat za nezištný dar, je to dobrá zpráva pro každého, kdo se nerad za svoji vlast stydí,“ napsal a dodal slova díků mířená k předsedovi horní komory.

Zemanův soupeř v druhé prezidentské volbě a nyní i senátor Jiří Drahoš sdílel snímek ze staršího videa, kterým chtěl připomenout, že na rozdíl od Sněmovny už Senát Tchaj-wanu za pomoc poděkoval.

„Možná je vystrašila vzpomínka na dnešní výročí masakru na náměstí Nebeského klidu. My v Senátu tak bojácní rozhodně nejsme - také proto máme k Tchaj-wanu výrazně odlišný přístup,“ uvedl také Drahoš.

Své poděkování zopakoval i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti): „Ještě jednou děkuji Tchaj-wanu za nezištnou pomoc a sdílení know-how v době koronaviru.“ Primátor pak ještě dodal, že ho mrzí, že někteří poslanci vynaložili značné úsilí, aby takový dík nezazněl ze Sněmovny. „Přijde mi to neuctivé a lidsky nepochopitelné,“ napsal.

karel kocman ( 10. června 2020 20:42 )

Pokud já vím, tak za pomoc v době koronaviru naší vládní činitelé podekovali ČLR, tím pádem i jeho provincii Thaiwanu. Thaiwan je jednou z provincii ČLR. Tak nevím co tady furt řešíte. Všichni v OSN uznali, že ČLR je právoplatným clenem, a ne Thaiwan. Hresite na to, že pamětníci vymírají a vtloukate do hlav mladým dějiny podle sebe. Za chvilku budou ruší okupanti a Němci osvoboditelé.

salto ( 9. června 2020 09:55 )

To je ta správná sqadra: kalous, topol, šláfen a nejlepší je ten vosel co tak nějak neformálně rychle vyrostl (nebo vystrčil?)

manunu ( 7. června 2020 17:42 )

Prohlášení Charty 77 podepisovali lidé dobrovolně, ne z donucení. Můj otec ji také podepsal dobrovolně.

manunu ( 7. června 2020 15:35 )

Vy a Charta 77. Tak to jste mě pobavil.

sarina ( 7. června 2020 06:30 )

Ano je slušnost poděkovat a obzvlášť když pomoc přijde ve chvíli kdy ji nutně potřebujeme i když je nutné ji zaplatit a Čína byla první z těch která pomohla a vláda děkovala všem i Tchaj-wanu, že by ale Tchaj-wanu měla děkovat znovu po delší době jen proto že tam chce jet předseda senátu si myslím je zbytečné, vtíravé a účelové, pro Tchaj-wan vlezlé.Opozice chce děkovat z úplně jiného důvodu a ten je, že chce naštvat vládu i prezidenta a hlavně Čínu!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa