Jak je tedy možné, že se díla jednoho z nejslavnějších umělců dnešní doby, který svoje výtvory prodává za miliony dolarů, jen tak objevily v Mánesu? „Jak jistě víte, Banksyho přirozené prostředí je ulice. Ty jsou jeho plátnem, kde tvoří. Abychom sem dostali jeho díla, museli bychom vyříznout kusy domů a zdí. To je samozřejmě nereálné, proto jsme zvolili pro výstavu tento netradiční koncept,“ vysvětluje kurátor výstavy Jiří Jaskmanický.

Po Berlínu a Paříži přišla na řadu i Praha

Pokud tedy Banksyho fanoušek nemá v plánu objet celý svět, aby se na jeho díla podival v místě, kde ho umělec vytvořil, je toto vcelku dobrá možnost, jak se s jeho dílem seznámit. „Tento koncept Banksyho výstavy funguje v celé řadě evropských měst. K vidění je třeba v Berlíně nebo Paříži, nyní se dostává i do Čech,“ řekl kurátor. „Vše probíhá ve spolupráci s německou společností Heinen Handels und Verwaltungs, která vlastní práva na některá  Banksyho díla,“ dodal.

Z ulice do galerie

Výstava v Mánesu je rozdělena na dvě sekce. V té první jsou na panelech přestříkané Banksyho nejznámější grafitti a celek tedy evokuje jakousi ulici plnou umění, po které se návštěvník prochází. „Na překreslených motivech pracovali přední čeští street artisti i akademičtí malíři, a využívali obdobných technik, jakých využívá Banksy,“ vysvětluje Jaskmanický. O jaké umělce se konkrétně jednalo, ale prozradit nechtěl, prý chtějí zůstat v anonymitě.

V druhé menší části jsou pak k vidění nejznámější tištěné verze Banksyho děl. Nechybí zde například Napalmové děvče, v němž Banksy využil známé reportážní foto mladé dívky po americkém napalmovém útoku ve Vietnamu v 70. letech. Dívku na obraze umístil mezi Ronalda McDonalda a Mickey Mouse. Dále je k vidění i notoricky známý obraz dívky pouštějící balónek nebo podobizna Churchila stylizovaného do punkrokové legendy se zeleným čírem na hlavě. Tento obraz odkazuje na rok 2000, kdy v Londýně vypukly nepokoje známé jako Turf Wars (trávníkové nepokoje).

Jsou to tedy originály? Ano i ne...

A právě mezi těmito díly by se mohly nacházet originály přímo od Banksyho. „Tato díla nakoupili sběratelé dříve, než vznikla ověřovací služba, a jelikož se jejich majitelé dobře znají s umělcovým okolím, neověřovali je,“ vysvětluje Jaskmanický.

Někteří výstavu kritizují

Výstava ještě před svým začátkem ale vzbudila i vlnu kontroverze. Především svým dost neobvyklým konceptem, kdy na výstavě v podstatě není vidět nic, co by autor sám vytvořil. Na svých sociálních sítích na to upozorňoval například známý street artový umělec ChemiS. „Chci vás upozornit, ze s touto výstavou nemá Banksy nic společného (což pořadatelé přiznávají, ale běžný návštěvník si toho nevšimne), díla nejsou autentická. Pokud se vám Banksyho práce líbí, kupte si raději jeho knihu,“ vyzval na Facebooku své fanoušky umělec.

Banksy je pseudonym anglického street artového umělce pocházejícího z bristolské undergroundové scény, jehož skutečná identita je neznámá. Svá díla začal sprejovat po ulicích už v 90. letech 20. století.

Výstava potrvá do 27. září a základní vstupné stojí 350, rodinné pak 810 korun.

Video
Video se připravuje ...

Výstava v Mánesu ukazuje nejznámější Banksyho díla. Jsou to však kopie Veronika Foltová

Fotogalerie
57 fotografií