Říká se jim také I.C.E. obálky podle anglického In Case of Emergency. Informace v nic slouží nejen záchranářům, ale i třeba policistům nebo hasičům. „Ideovou myšlenkou tohoto projektu, neboli tiskopisu, je podat/získat co nejvíce informací v případě mimořádné situace,“ uvedla mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Andrea Vašáková, které s projektem začalo.

Do tiskopisu, který si mohou obyvatelé nově i Prahy 6 vyzvednout na městském úřadě, se vypisují údaje hlavně o zdravotním stavu. Kolonky jsou označeny jako na semaforu - nedůležitější informace červeně, doporučené údaje žlutě a ty méně závažné zeleně.

Tiskopis, který se umísťuje do seniorské obálky.
Autor: Městský úřad Praha 6

„Tato data poslouží v případech, kdy senior potřebuje rychlou pomoc zdravotníků, policistů nebo hasičů. Ti se po příchodu do bytu okamžitě podívají na dvě viditelná místa v bytě, kam se doporučuje seniorskou obálku umístit – na ledničku nebo vnitřní stranu vchodových dveří. Proto doporučuji dát obálku právě sem,“ uvedl radní pro sociální oblast Prahy 6 Marián Hošek (KDU-ČSL).

Zapojilo se již 15 městských částí

Kromě seniorů je obálka doporučená i pro občany se zdravotním postiženým a především těm, kteří žijí osamoceně. Kromě zdravotních údajů je užitečné uvést i kontakty na blízké osoby.

V hlavním městě lze seniorské obálky dostat také v Praze 5, 13 nebo v Praze 4. „K dnešnímu dni se do projektu zapojilo 15 městských částí, pro které jsme připravili tisk šitý na míru,“ doplnila mluvčí Vašáková. Záštitu projektu udělila ministryně práce a sociálních věci Jana Maláčová (ČSSD) a ministr zdravotnictví Adam Vojěch (za ANO).

Fotogalerie
3 fotografie