Vyplývá to ze zprávy o plnění rozpočtu, kterou má ČTK k dispozici. Hospodaření Prahy jako celku loni skončilo přebytkem asi 14,67 miliardy. Většinu tvoří nevyčerpané investice. Letos očekává město kvůli pandemii covid-19 předběžný propad až 12 miliard.

Meziročně městu stouply daňové příjmy, a to o více než 750 milionů korun na 15,67 miliardy. Vyšší jsou rovněž nedaňové příjmy a takzvané přijaté transfery, tedy například peníze od státu nebo z vlastních fondů hospodářské činnosti. Transfery dosáhly 7,91 miliardy oproti loňským 7,05 miliardy korun.

O více než dvě miliardy stouply oproti loňsku běžné výdaje. Letos v prvním čtvrtletí dosáhly 18,43 miliardy. Nejvíc peněz šlo do školství a dopravy. Podle dřívějších vyjádření vedení města jsou letos běžné výdaje navýšeny mimo jiné kvůli vládnímu rozhodnutí o zvýšení platů státních úředníků, které musí ze svých peněz zaplatit město.

Investice mířily do infrastruktury

V prvním čtvrtletí Praha oproti loňsku více investovala. Kapitálové výdaje jsou zatím 1,78 miliardy, loni za stejné období to bylo 1,49 miliardy korun. Nejvíc peněz bylo investováno do infrastruktury, a to 407,48 milionů. Druhá nejvyšší částka šla do školství a na třetím místě je kultura. Doprava je v rámci investic na čtvrtém místě s proinvestovanými více než 155 miliony.

Pro letošní rok má Praha z loňského prosince schválený rozpočet s příjmy 60,7 miliardy a výdaji 81,6 miliardy korun. Rozdíl město dorovná například z peněz, které získá od státu. Na investice je vyčleněno 16,8 miliardy.

Video
Video se připravuje ...

Epicentrum, Zdeněk Hřib Blesk TV

Fotogalerie
10 fotografií