Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Němci už „stepují“ na hranicích. Do Česka se těší za levnými cigaretami a alkoholem

Autor: ČTK, mj - 
5. června 2020
16:17

Poté, co bylo na tiskové konferenci v pátek ráno oznámeno zrušení omezení cestování do Česka, se mohli mnozí Němci začít radovat. Původně bylo úplné otevření hranic naplánováno až na polovinu června, a tak nová vlna uvolnění přišla nečekaně. Naši západní sousedé se nejvíc těší na levné nákupy.

Otevření hranic však není úplně vyvážené – Německo totiž nepřistoupilo na úplné zrušení omezení. Odůvodňuje to tím, že vláda chce koordinovat otevírání i s ostatními sousedy. Takže momentální situace je taková, že Němci do Česka mohou bez jakýchkoli omezení, zatímco čeští občané takovou volnost nemají. Do Německa by měli vyjet pouze za určitých podmínek a s odůvodněním, například pokud mají naplánovanou obchodní schůzku nebo jedou za svým lékařem.

Video  Babiš a Petříček o změnách při cestování: Do Rakouska i zpět bez potvrzení či karantény, u Německa pozor.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Zlepšení ale nastalo v tom, že teď už se nemusíme při návratu podrobit testu na koronavirus, tato povinnost platila až do pátku. Stejně tak kontroly v Německu potkáte jenom namátkově, na hranicích už cestující nezastavují.

Každopádně Češi žijící v pohraničí mohou přes víkend očekávat bujaré oslavy. Němečtí sousedé se už těší, až se opět dostanou ke svému východnímu sousedovi, kam často jezdí na levné nákupy. Mezi nejoblíbenější produkty patří lihoviny a levné cigarety. Je tak možné, že někomu možná znovu otevřené hranice přinesou i bolesti hlavy.

Zrušení omezení ale určitě potěší i obchodníky na české straně, kterým němečtí zákazníci tradičně zvyšují tržby. V příhraničních oblastech funguje živý nákupní turismus. Němci k nám ale nejezdí jenom za nákupy, rádi navštěvují i naši přírodu a historické památky. Není tedy ani velice překvapivé, že právě oni tvoří největší skupinu zahraničních turistů v ČR, loni to byly až dva miliony lidí.

Teď už Češi mohou cestovat ke všem sousedům s výjimkou Polska. Termín, kdy by se měla uvolnit omezení na hranicích s Polskem, není zatím známý. Ministr zahraničí Tomáš Petříček uvedl, že polské orgány zatím neučinily žádné kroky k otevření hranic s Českem ani s ostatními zeměmi. Jeho resort také v pátek oznámil, že povoleny jsou cesty do Saska za nákupy.

Do Německa se z Česka dostanete i veřejnou dopravou, ta vlaková byla obnovena 25. května a autobusová ještě dřív, 13. května. Také letečtí dopravci postupně obnovují spoje na většinu německých letišť.

Rušno na hranicích

Provoz na hranici po ukončení mimořádných opatření proti šíření koronaviru začal opět mírně narůstat. 

V Karlovarském kraji sloužily pro cestu do a z Německa jen některé přechody, Pomezí nad Ohří a pro pendlery i Vojtanov, Boží Dar a Kraslice. Dnes zmizely zátarasy a hlídky i z dalších silničních přechodů.

Například na Svatém Kříži u Chebu ale i přes otevření hranic zatím příliš rušno není. Někteří řidiči z Německa sice už přes hranice jezdí, ale řada z nich se dnes po poledni přijela na přechod jen podívat a zjistit, jaký je aktuální stav. V tržnici za přechodem na české straně už dnes prodejci otevřeli první stánky. Ze čtyř čerpacích stanic jsou ale otevřené zatím jen dvě.

toms14 ( 6. června 2020 09:55 )

co to melete, že Němci stepuji na hranicích .... To opět čecháčci berou utokem Primarky

sorgedoktor ( 5. června 2020 19:09 )

Ja tomu opravdu nerozumim.Ovsem divky co stoji u silnice, to jsou vysztavni kusy...Tuto slozku turistiky clanek jaksi pominul, cenu take

satelit ( 5. června 2020 17:22 )

Co to je blbé řeči? Cigarety, které v Německu stojí 2,70 Eur jsou u nás za 100Kč!!! S alkoholem je to stejné. To zase hledáte důvody jak nám to ještě zdražit? Ok, pak ale mi dejte 1200 Eur důchod !!! Už toho nechte, je to hnusný.

Zobrazit celou diskusi