Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Požádejte stát o pomoc s nájmem: Jak získat příspěvek na bydlení plus příklad výpočtu!

Autor: Radka Růžičková - 
8. června 2020
05:15

Léta hojnosti a rvačka o zaměstnance na trhu práce odnaučila Čechy obracet v ruce každou korunu. Nyní, když se situace dramaticky změnila, stojí řada z nich před problémem, z čeho zaplatit nájem, elektřinu nebo plyn. Často netuší, že jim v nouzi může pomoci příspěvek na bydlení. Jenže mít jen hluboko do kapsy nestačí.

Příspěvek na bydlení je možné získat, pokud 30 procent (v Praze 35 procent) příjmů rodiny nestačí k zaplacení nákladů na bydlení a zároveň těchto 30 procent příjmů je menších než normativní náklady na bydlení.

Do příjmů se započítávají příjmy všech lidí, kteří jsou v bytě hlášeni k trvalému pobytu, ať už jde o plat, důchod, nemocenskou, ošetřovné, alimenty, přídavky na dítě apod. Jako náklad na bydlení stát započítá např. platby za plyn, elektřinu, dálkové vytápění, dodávku vody, provoz výtahu apod. Naopak kabelovku nebo splátku hypotéky započítat nejde.

Při posuzování žádosti nerozhoduje, jestli jde o dům či byt a nerozhodují ani »nadměrné« metry. Je ale nutné mít v dané nemovitosti trvalé bydliště, být vlastníkem bytu a v případě nájmu mít nájemní smlouvu.

Žádost o příspěvek se podává na oddělení státní sociální podpory úřadu práce v místě trvalého bydliště. Na jeden byt je možné čerpat jen jeden příspěvek. Pokud např. v bytě žijí manželé a oba jsou vlastníci bytu, dostanou jen jeden příspěvek, ale při žádosti se započítávají oba jejich příjmy.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa