Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Češi mohou do Rakouska i do Drážďan. Babiš zmínil strašení druhou vlnou a plošné zákazy

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
5. června 2020
13:30
Autor: ČTK, simao - 
4. června 2020
15:05

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) rozhodla o plném uvolnění cestování do Rakouska a Maďarska k pátečnímu poledni. Ministerstvo zahraničí pak informovalo, že od 12. hodiny jsou možné i cesty do Saska, klidně i za turistikou nebo nákupy. Omezení pro cesty na Slovensko byla zrušena od čtvrtka. Babiš po jednání vlády zároveň požádal, abychom se nestrašili 2. vlnou koronaviru a zmínil, že plošná opatření a zákazy jako při 1. vlně vláda už nikdy zavádět nebude. Podle něj je základním opatřením v boji s pandemií každodenní sledování vývoje situace.

Na hranicích s Rakouskem i Německem dochází k dalšímu rozvolnění opatření. U Rakouska a také Maďarska oboustranném, u Německa se čeká ještě na uvolnění ze strany Němců.

Dosud přitom museli Češi kvůli koronavirové pandemii při návratu z těchto zemí jít do karantény nebo se při namátkových policejních kontrolách prokázat negativním testem na koronavirus. To již nebude nutné.

„My jsme intenzivně pracovali, ministr Petříček, Vojtěch a Hamáček pracovali i společně se mnou, že jsme chtěli jsme co nejdřív otevřít hranice s Německem, Rakouskem, s Maďarskem nemáme hranici, ale jde hlavně o to, aby naši občané, když navštíví dnes od 12 hodin a když se vrátí domů, tak nepotřebují žádný test na koronavir, ani karanténu,“ uvedl na tiskovce po ranním jednání vlády premiér Andrej Babiš (ANO).

Ministry svolal Babiš již na 7. hodinu a jak sám upozorňoval, jednání bylo tentokrát velmi rychlé.

„V případě Německa dochází k úpravě na naší straně, naše občany bych požádal, aby sledovali informace o podmínkách, které má zatím platné Německo. Pro nás je také důležité umožnit návrat ekonomické aktivity do příhraničních regionů,“ upozornil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

„V případě Polska platí, že od 15. 6. my upravíme naše podmínky pro vstup na území ČR,“ podotkl. „Polská vláda zatím ještě nestanovila ani orientační termín, kdy je připravena se přidat v rámci střední Evropy k otevírání hranic,“ doplnil ministr.

Video  Babiš a Petříček o změnách při cestování: Do Rakouska i zpět bez potvrzení či karantény, u Německa pozor  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Babiš již ve čtvrtek při návštěvě Karlovarského kraje uvedl, že jde pro Česko o nejdůležitější exportní země, takže to pomůže i obchodu. Důležité to bude i pro cestovní ruch a lázeňství, protože například němečtí klienti byli pro lázeňská zařízení hlavně v Karlovarském kraji velmi důležití, připomněl premiér.

Snaha pomoci lidem, kteří v Česku mají rodiny

Česko také původně plánovalo uvolnit cestování od 15. června. Babiš se ale tento týden dohodl se svým slovenským protějškem Igorem Matovičem na otevření česko-slovenské hranice už od čtvrtka 4. června.

„My budeme pracovat hlavně na tom, aby naši občané, kteří žijí v těchto zemích trvale, když navštíví rodinu u nás doma, aby nepotřebovali ten test na koronavir nebo jiné dokumenty,“ zmínil také Babiš na vládní tiskovce.

Babišův plán pro 2. vlnu: Každý den to sledujeme

Premiér na pátečním brífinku okomentoval i hrozící 2. vlnu pandemie. „Všichni o tom mluví a nějak se strašíme. Já si myslím, že bychom se neměli strašit. Když si vezmeme, co se děje v Karviné, tak samozřejmě ten nárůst je tam velký, je to lokální infekce, těch lidí je asi 370, nikdo neskončil v nemocnici. My jsme připraveni na to, protože samozřejmě na ten vir jsme nebyli připraveni,“ upozornil Babiš.

A reagoval na sněmovní výzvy a usnesení. „I včera v parlamentu - opozice chce od nás nějaký plán... No plán je takový, že každý den to sledujeme, ta chytrá karanténa 1.0 funguje, chytrá karanténa 2.0, kde je ta eRouška, dokonce dostala nějaké mezinárodní ocenění. Je to skutečně aplikace, která je skvělá. Teďka dokončujeme immunity pas, teďka přišla jedna IT firma s covid pasem. Snažíme se pracovat dále na aplikacích jednak, abysme byli připraveni, když by přišla 2. vlna, ale samozřejmě i pro naše lidi, kteří budou cestovat do zahraničí, se připravují nějaké aplikace,“ uvedl premiér Babiš.

„Naši lékaři doporučují, aby se lidi očkovali proti chřipce, to je důležité, ale náš hlavní úkol je, abychom zvládli ekonomickou krizi, která tady samozřejmě je a ta se týká celé Evropy,“ dodal Babiš a opozici vzkázal: „Státní hmotné rezervy mají nakoupit i ochranné pomůcky, takže toto všechno jde, takže vůbec ani nechápu, co vlastně od nás opozice chce, jaký plán. Když budeme mít pocit, že je tady nějaký zvýšený výskyt, tak samozřejmě budeme reagovat velice rychle, ale už to nebude nikdy plošné opatření.

Video  S Polskem je stále problém. Petříček o vyjednávání k otevření hranic i testech na koronavirus  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Pohybovenadany ( 6. června 2020 00:52 )

A navic Jagr kupuje Třinec a Olomouc hokej !

Pohybovenadany ( 6. června 2020 00:34 )

Doktoři - 8 miliard, vojsko-10 na nové kanony, hokej miliarda, výzkum na covidu-6 miliard , ČSA -6 .... Babišu ty nakonec mosiš prodat AGROFERT , jo a taky těm divadelnikům nějakou miliardu

Bublina20 ( 5. června 2020 20:58 )

Běžte už do pr...e s druhou vlnou, nebyla ani první a pandemie už vůbec ne!!
Ekonomiku jste dostali na kolena a teď nevíte, jak stohoven....!!

viho ( 5. června 2020 19:09 )

Robota byla zrušena. A kdyby zavedli desátky a zrušili daně, tak by to určitě většina lidí ocenila místo současných daní cca 50 % ze mzdy přímo, a ze zbytku cca 20 % nepřímo jako DPH. Většina lidí ale prostě nechápe, že jim ze mzdy reálně zůstane tak 30 - 40 % na životní náklady. Takže zlaté desátky.

jaro20 ( 5. června 2020 17:07 )

Tu léčbu potřebujete opravdu co nejrychleji, jinak budete v Burešovic řiti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa