Až osmileté vězení hrozilo matce za to, že loni spolu se dvěma kumpány - vlastním synem a dalším mužem - unesla z babiččina náručí vlastní dceru Sofii. Muži ji vytrhli babičce z náručí ve chvíli, kdy vyšla s dívenkou před dům v pražské Uhříněvsi. Soud ji potrestal šesti lety vězení, muži dostali dvouleté podmínky, i když jim také hrozilo až osmileté vězení. Podle soudce si trojice počínala jako organizovaná skupina. Verdikt není pravomocný, žena se proti němu obratem odvolala.

Matka 16. dubna 2019, kdy k únosu došlo, čekala nedaleko v autě, kterým pak s dcerou přes Brno pokračovala do Rakouska. Policie ji zadržela na vídeňském mezinárodním letišti.

„Z hlediska právního se cítím vinna, ale z hlediska morálního a lidského jsem nepochybila ani jako žena, ani jako matka,“ řekla ve čtvrtek Obvodnímu soudu pro Prahu 10 žena, která je učitelkou v mateřské školce. Od svého zadržení je ve vazbě a hlavního líčení se účastnila prostřednictvím videokonference z pankrácké věznice.

„V žádném případě se nejedná o zavlečení. Má dcera byla se mnou šťastná, miluje mě a měla radost, že jsme konečně spolu,“ prohlásila. Soudní znalec z oboru psychologie však uvedl, že dívka má k matce negativní vztah, který je zřejmě zapříčiněný „nevhodnými výchovnými postupy“. Žena měla s dcerou v době únosu soudně povolený jen asistovaný styk za dohledu sociální pracovnice, a to jednou za 14 dní. V okamžiku únosu zrovna babička dívku vedla na toto setkání.

„Křičela a naříkala“

Už dříve u soudu žena připustila, že unesená holčička zpočátku v autě plakala, než ji poznala. Totéž uvedl i obžalovaný syn, který vypověděl, že matka mu o únosu řekla až na místě a že předtím kouřil marihuanu.

Video
Video se připravuje ...

Státní zástupkyně Markéta Mizerová k případu matky, která se podle obžaloby podílela na únosu své dcery v pražské Uhříněvsi. David Zima

„Matka na mě zakřičela, ať jdu pro ségru, tak jsem šel. Vzal jsem ji pod ramenama, říkal jsem jí: ,Jsem tvůj bráška'. Začala hrozně křičet, naříkala. Utíkal jsem s ní k autu, připoutal ji do autosedačky a odjeli jsme,“ popsal dvacetiletý mladík. „Vždycky jsem chtěl mít ségru, mám ji hrozně moc rád,“ řekl plačtivě. Dodal, že jeho vztah k matce se kvůli únosu změnil. I předtím se prý nevídali často, žil se svým otcem. „Ona pořád měnila přítele, bylo to divný,“ podotkl už v únoru u soudu.

Křivé obvinění

U matky byl jedinou polehčující okolností dosavadní řádný život. Soudce však ve čtvrtek připomněl, že čelila obžalobě za křivé obvinění manžela ze zneužívání jejich později unesené dcery. Tato kauza se nakonec neprojednala jen proto, že by matčino případné potrestání nebylo vzhledem k závažnějšímu stíhání za únos účelné.

„O únosu jsem neměl tušení. Kdybych o tom věděl, budu rázně protestovat a nikdy bych se něčeho takového nezúčastnil,“ tvrdil ženin známý. Na místě byl podle vlastních slov jen proto, že mu žena po společně strávené noci slíbila odvoz do Brna. „Je pravda, že k celé věci přišel jako slepý k houslím. Ale musel být srozuměn s tím, co se děje a že nejde jen o nějaké setkání v rámci rodiny," komentoval předseda soudního senátu Libor Holý jeho roli. Soudce však uznal, že oba muži byli obžalovanou vmanipulováni do situace, na jejímž vzniku neměli žádný podíl.

„Všechno mě to hrozně mrzí. Kdybych se do té situace dostal znova, řešil bych to úplně jinak,“ řekl soudu ve čtvrtek ženin syn, který se zároveň omluvil otci unesené dívky. Právě mladíkova upřímná lítost přispěla k tomu, že ho soud neposlal do vězení.

Fotogalerie
26 fotografií