„Pro nás je tohle jedna z nejdůležitějších staveb. Je to možná největší parkovací dům, který vznikne za tyto čtyři roky,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Třípatrové P+R parkoviště bude stát na ploše u Chlumecké ulice, kde je nyní pozemní parkoviště Černý Most I pro asi 300 automobilů. Na parkovišti bude mimo jiné 22 míst pro ZTP a další dvě místa pro nabíjení elektroaut.

Samotná stavba bez přípravných prací začne 1. července a hotová by měla být do konce příštího roku. První vozidla by zde měla zaparkovat začátkem roku 2022. Pro magistrát dům staví za 498,8 milionu korun bez DPH firmy BAK stavební společnost a Metrostav.

Podle Schreinherra loni Praha otevřela asi 550 nových parkovacích míst. V lednu letošního roku se na Praze 14 otevřelo asi 400 parkovacích míst na plošných parkovištích.

V roce 2020 otevře hlavní město P+R Lipence, Hostivař 3 a Lednická Kyje. Magistrát plánuje stavbu parkovacích domů například u stanice metra Depo Hostivař, na Opatově nebo na Zličíně. Jejich výstavba by měla podle plánů začít v roce 2022.

Účelem parkovišť P+R je ulevit dopravě v centru města tím, že dojíždějící nechají auto na periferii a dále pokračují hromadnou dopravou. Nyní jich je v metropoli asi 20. Nedostatek těchto parkovišť je často připomínaným problémem pražské dopravy.