Když přijde řeč na stravování, obrací se pozornost zejména na obsah bílkovin či tuků a sacharidů ve stravě. Neměli bychom však opomenout důležitost prvků zinek a selen, které se podílejí na zásadních funkcích našeho těla. Základem pro jejich dostatek je vyvážená pestrá strava. Podle odborníků a studií však jak zinku, tak selenu nepřijímáme dostatek. Na výskyt onemocnění má přitom často vliv právě nedostatek jednotlivých prvků.

Zinek – nezbytná součást enzymů

Zinek je významný kovový prvek, který je součástí více než 300 enzymů v našem těle. Dostatečné množství zinku potřebujeme nejen pro tělesný růst a vývoj, ale je zásadní i pro náš imunitní systém či reprodukci. Jedná se o nezbytný prvek s velkým vlivem na naši kůži, kosti i vlasy.

Podle Studie individuální spotřeby potravin se velký nedostatek zinku objevil u všech žen nad 17 let a u starších mužů nad 60 let. Ovšem nejméně ho měly dívky mezi 15 a 17 lety, a to u 94 %. Podle studie, která se zabývala analýzou školních obědů pro děti od 7 do 10 let, byl obsah zinku i selenu ve stravě dostačující.

Kde ho najdete?

vepřová játra ● hovězí maso ● sója a sójové výrobky (tofu či tempeh) ● tvrdé sýry ● vlašské ořechy ● celozrnné obiloviny ● vejce ● mléčné výrobky ● ryby a mořské plody.

Autor: Profimedia

Selen – antioxidační polokov

Jeden z nejcennějších prvků pro náš organismus je antioxidantní polokov selen. Bohužel příjem selenu v celé populaci je nízký. Zejména se to týká žen. Více než 60 % má oproti doporučené denní dávce 55 μg nedostatek selenu.

Autor: istock.com

„Tento významný prvek má přitom v našem organismu celou řadu funkcí. Podílí se například na obranyschopnosti, na činnosti štítné žlázy, jater, na kvalitě naší kůže, pomáhá zajišťovat správný růst a reprodukční funkce. Jeho nedostatek může mít za následek onemocnění srdce, neplodnost, šedý zákal či otoky kloubů,“ vysvětluje Ing. Bohumil Hlavatý z České a slovenské asociace pro speciální potraviny a doplňuje:

„Pokud máte dostatek selenu, pozitivně tím ovlivňujete rychlost hojení ran a oparů, regeneraci svalů po fyzické zátěži, pomáháte vašemu tělu bojovat s virovými nemocemi a likvidovat nebezpečné látky.“

Kde ho najdete?

vnitřnosti ● mléko ● ořechy ● droždí ● kukuřice ● citrusy ● avokádo ● celozrnné obiloviny