Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Gianna už nemá otce.“ Dcera zabitého Floyda (†46) se při bolestivé zpovědi tiskla k mámě

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
3. června 2020
12:10

Ve Spojených státech už osmý den pokračují protesty v mnoha městech za účasti desítek tisíc lidí. Lidé demonstrují proti rasismu a vyjadřují solidaritu s Afroameričanem Georgem Floydem (†46), jehož úmrtí po zákroku bělošského policisty vyvolalo současnou vlnu nepokojů. Před novináře a demonstranty vystoupila rovněž žena, se kterou měl Floyd šestiletou dceru Giannu. „Chci, aby všichni věděli, o co mě ti strážníci připravili,“ prohlásila Roxie Washingtonová, na tiskovou konferenci ji doprovodila i dcera, které Floyd přezdíval Gigi. Dívka neskrývala slzy a tiskla se k matce, uvedl list Daily Mail.

Na tiskové konferenci v Minneapolisu v úterý večer vystoupila žena, s níž má Floyd dceru. „Jsem tu kvůli svému dítěti a jsem tu kvůli Georgeovi, protože chci, aby se mu dostalo spravedlnosti. Chci pro něj spravedlnost, protože byl dobrý,“ uvedla Washingtonová na tiskovce v Minneapolisu.

„Byl to dobrý otec a dobrý člověk“

Floyd zemřel po brutálním zásahu strážníka Dereka Chauvina (44), který mu při zatýkání přes sedm minut klečel na krku, nepovolil, ani když si Floyd stěžoval na bolest. Jeho slova „Nemůžu dýchat“ se stala jedním ze symbolů probíhajících protestů. Chauvin byl nejdříve propuštěn od policie a v pátek 29. května zatčen a obviněn z vraždy třetího stupně a zabití. Vraždu potvrdila nezávislá soudní pitva, kterou si vyžádala Floydova rodina.

„Na konci každého dne se ti strážníci vrátí domů ke svým rodinám. Gianna ale už otce nemá,“ řekla Washingtonová v emotivním projevu. Jménem dcery vyzvala demonstranty, aby na Floyda pamatovali nejen jako na symbol boje proti rasismu, ale také jako na člověka a otce od rodiny. „Nemám připravenou dlouhou řeč, v téhle chvíli nejsem schopná dát dohromady ani pár vět,“ přiznala Washingtonová, která měla přes vzlykot problém mluvit.

„Ti policisté vzali Georgeovi možnost vidět jeho dceru vyrůstat, nikdy ji neuvidí odmaturovat, nepovede ji k oltáři. Připravili ji o otce, který by jí pomohl s jejími problémy,“ pokračovala Washingtonová.

„Byl to dobrý otec, dobrý člověk. Gianna je toho důkazem,“ prohlásila truchlící žena. „Byl tak nadšený, když se narodila. Celý porod prospal, ale když ji slyšel brečet, hned se vzbudil,“ zavzpomínala.

Baskatebalista Stephen Jackson s dcerou George Floyda Giannou. Baskatebalista Stephen Jackson s dcerou George Floyda Giannou. | Reuters

Basketbalista zastoupí otce

„Mám to na fotce, ten moment, kdy se probudil a poprvé viděl svou dceru, velmi ji miloval,“ uvedla Washingtonová. Matku s dcerou na tiskovou konferenci doprovázel Floydův kamarád, bývalá basketbalová hvězda, Stephen Jakcson. „Všichni jste tady a nahráváte jejich žal a bolest. Je to stejně jednoduché jako nahrát něčí vraždu, ne? Pak to večer pustíte ve zprávách. Nedává to žádný smysl,“ také sportovec měl co dělat, aby své emoce udržel na uzdě.

„Jak řekla Roxie, George v životě Gigi přijde o spoustu věcí, ale slibuju, že já budu při tom. V zastoupení ji odvedu k oltáři a budu tu, když bude potřebovat. Budu jí utírat každou slzu. George tu teď není, ale jsem tu já. Jsem tu, abych pro něj získal spravedlnost. A my ji pro mého bráchu získáme. Nikam nejdeme, budeme dál bojovat. Tento týden se s Georgem naposledy rozloučíme, ale nikam nezmizíme,“ zavázal se Jackson, který si za svá slova vysloužil potlesk.

Bratr: George by tohle nechtěl

„Žádáme si spravedlnost. Už jsem tak unavený z toho, co se v USA děje. Děkuju všem, co sem přišli, děkuju všem demonstrantům,“ poděkoval Jackson na závěr svého výstupu. Floydův mladší bratr Terence na počátku tohoto týdne vyzval k ukončení výtržností. Nechal se slyšet, že „násilí jeho bratrovi život nevrátí“. „Moje rodina je mírumilovná rodina. George by tohle nechtěl,“ apeloval Terence Floyd.