Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Biden i Trump skórovali v primárkách. Oba zvítězili ve všech sedmi státech, kde se hlasovalo

Autor: ČTK - 
3. června 2020
08:25

Bývalý americký viceprezident Joe Biden zvítězil v primárkách Demokratické strany ve všech sedmi státech, v nichž se v úterý hlasovalo. Republikánské primárky všude vyhrál současný prezident Donald Trump, pro kterého je však nominační souboj jen formalitou. Čeká se již jen na výsledky hlasování z hlavního města Washingtonu, informovala dnes agentura AP.

V úterý se demokratické a republikánské primárky konaly kromě hlavního města Washingtonu ve státech Pensylvánie, Indiana, Rhode Island, Nové Mexiko, Montana, Jižní Dakota a Maryland.

Biden má podporu soků

Biden je posledním uchazečem o nominaci Demokratické strany do listopadových prezidentských voleb. Všichni ostatní kandidáti se již z boje stáhli. Bývalý viceprezident USA musí nicméně nadále sbírat delegáty, jejichž hlasy budou rozhodovat na srpnovém sjezdu v Milwaukee. Pro automatický zisk nominace si jich musí zajistit 1991.

Většina bývalých soupeřů z demokratického tábora již Bidena v kandidatuře oficiálně podpořila. V úterý tak učinil i Julián Castro, který ukončil boj o Bílý dům na počátku tohoto roku.

Přesun sjezdu

Republikánský nominační sjezd se měl původně konat od 24. srpna ve městě Charlotte v Severní Karolíně. Prezident Trump ale uvedl, že se bude muset uskutečnit jinde. Na twitteru to napsal krátce poté, co demokratický guvernér Severní Karolíny Roy Cooper řekl, že kvůli šíření koronaviru bude muset být sjezd výrazně menší, než se plánuje, a nutností bude dodržování předepsaných rozestupů a nošení roušek. Na sjezd by mělo podle dosavadních plánů dorazit kolem 19 tisíc lidí.

„Kvůli guvernérovi Severní Karolíny jsme teď nuceni se poohlédnout po jiném státě, který by hostil Republikánský celonárodní sjezd 2020,“ uvedl Trump na twitteru. Do jakého státu by takzvaný konvent chtěl šéf Bílého domu přesunout, ale nesdělil.

Trump je jako republikánský kandidát jasný

Republikánský sjezd oficiálně určí kandidáta, jehož strana vyšle do listopadových prezidentských voleb. Trump má ovšem svoje místo v souboji o Bílý dům již v podstatě jisté.

Šéfka Celostátního výboru Republikánské strany (RNC) Ronna McDanielová uvedla, že začíná „s návštěvami mnoha měst a států“, které se podle ní nabídly jako místo konání sjezdu. Podle zdroje agentury AP chtějí republikáni brzy navštívit například Nashville ve státu Tennessee.

Zobrazit celou diskusi