Zásahovka si pro dvojici mladíků došla v půlce května do centra Prahy, kdy každý z nich se nacházel na jiném místě. „Zajistili spoustu věcí jako například boty, mobilní telefony, paměťové karty nebo hodinky, o kterých teď zjišťujeme, jestli pocházejí z trestné činnosti,“ řekl Jan Krejčí, náměstek ředitele krajského ředitelství pro službu kriminální policie. Třetího z partičky zadrželi na ubytovně, i u něj policie našla nejrůznější kradené předměty.

Jedenáct vloupaček

Zadržení muži se měli od srpna 2019 do ledna 2020 vloupat do 11 rodinných domů, a to na místech Středočeského kraje. Nejvíce byli aktivní na jihu Prahy v Říčanech, 3 rodinné domy vykradli na Havlíčkobrodsku a Vysočině a 2 domy v Pardubickém kraji v okolí Chrudimi. „Na jejich záběru je jasné, že trestná činnost si na nějaké hranice okresů nebo krajů nehraje, proto je velmi důležitá spolupráce napříč všemi okresy,“ vysvětlil ředitel krajské policie Václav Kučera.

O gang pravděpodobně nejde

„Do současné doby se nepodařilo u žádného případu prokázat, že jej spáchala organizovaná skupina. To je aktuální závěr," uvedl Jan Krejčí. Původní myšlenku, že jde o gang, také podporovala zjištění, že většina vloupání se stala podobným stylem. „Pachatelé většinou přelezli plot a pak se zaměřili na francouzská okna, kterými se chtěli dostat dovnitř, když se jim to nepovedlo, zkoušeli i jiná okna v domech, případně vchodové dveře,“ popsal jejich modus operandy Jan Krejčí.

Brali peníze i parfémy

Lupiči se nejvíce soustředili na hotovost, šperky, elektroniku, luxusní oblečení, ale také parfémy nebo elektronářadí. Škoda, kterou měli 11 rodinným domů způsobit, přesahuje 1,5 milionu korun, za což jim hrozí až osm let vězení. Největší škodu způsobili majiteli domu na Vysočině, kde si odnesli lup za více než 440 tisíc a 50 tisicovou škodu způsobili při vloupání a na zařízení domu.

Trpí hlavně jih Prahy

Počty případů vykradených domů se začaly zvyšovat loni v září především na jih od Prahy, což zahrnuje část okresů Praha-východ a Praha-západ. „Letos jsme zaznamenali 244 vloupání do rodinných domů, z toho 70 případů bylo objasněno a policie má 71 podezřelých. Neděláme si však iluze o tom, že by každý pachatel měl na svědomí jen jednu trestnou činnost, proto vyšetřování nadále probíhá. Je možné že podezřelé spojíme i s jinými trestnými činnostmi než je vloupání,“ uzavřel Kučera.

Fotogalerie
8 fotografií