Vápencový lom i skládka odpadu a popela se rozkládaly pod Kavčími horami mezi lety 1871 až 1945. Až roku 1959 začali dělníci stavbu dvou venkovních bazénů areálu za 48 milionů korun podle plánů architekta Richarda F. Podzemného (†80). „Dokončeny byly v roce 1960, celý stadion pak roku 1965,“ upřesnil Blesku jeho současný vedoucí Jan Bezděk.

Přestože hotovo bylo vše již 1. června, plavečtí nadšenci dostali dárek v podobě závodů III. celostátní spartakiády půl roku před Vánocemi, 24. června 1965. O čtyři dny později i veřejnost. „Stadion byl tehdy jedinečným zařízením a toto postavení si uchovává podnes, kdy patří k nejvyhledávanějším sportovištím v Praze,“ řekl Bezděk.

Na vlny do „vlny“

Pravý břeh Vltavy si dnes už nikdo neumí představit bez stavby ve tvaru vlny se střešními tribunami, z nichž lze stejně dobře chytat bronz, sledovat plavce nebo se kochat výhledem na Vyšehrad. „Protože je budova zároveň protihlukovou stěnou, plavce neruší ani provoz z okolních ulic,“ řekl Bezděk.

Tribuna se postavila pro 5 500 lidí.
Autor: Archiv PS Podolí

Uvnitř nechybí vířivka, dětské brouzdaliště, sauny, parní lázně, fitness... „Každá rekonstrukce vždy posunula technickou úroveň o kousek dál,“ připomíná Bezděk. Nejvíce lidí se sem přišlo smočit roku 1973, zhruba 2,3 milionu. Známou zajímavostí je fakt, že vodu v bazénech ohřívá od 80. let „odpadní“ teplo z klimatizace České televize.

Dianu chtěli vyhodit

Mezi další zajímavosti patří úsměvná historka z roku 1991, kdy navštívila Prahu s manželem princem Charlesem (71) britská princezna Diana (†36). Neohlášena si šla zaplavat právě sem. Vstupenku i šatnu jí zaplatila ochranka, princezna zamířila do vnitřního bazénu, kde probíhal sportovní trénink. Trenérku cizí návštěvník zaskočil a chtěla jej vykázat, než ji ochranka upozornila, o koho jde. Diana si tak svou pražskou plaveckou chvilku užila.

Covid-19 překonal povodeň

Historicky nejdelší uzavření areálu neproběhlo při povodních v roce 2002, kdy byl mimo provoz zhruba měsíc, ale letos. Od 13. března až do 25. května jej uzavřela opatření související s pandemií Covid-19. Do vnitřních prostor areálu tak nyní smí nanejvýše 300 osob, na 500 osob počet výhledově stoupne od pondělí 8. června a na tisíc účastníků od 22. června.

Video
Video se připravuje ...

Podolí slaví 55 let: Princeznu Dianu z bazénu vyhodili Matěj Smlsal, Jan Jedlička

Víte, že...

Nejvýznamnější soutěží konající se v Podolí bylo roku 1997 mistrovství Evropy Masters v plavání a skocích do vody. Účastnilo se ho 3255 plavců a 148 skokanů do vody z 32 zemí. Od roku 1988 je lokalita o rozloze 2,75 hektaru přírodní památkou.

Fotogalerie
25 fotografií