Časovanou bombu tvořila půl metru dlouhá a několik kilogramů vážící ocelová trubka naplněná střelným prachem a kovovými součástkami. Nevybuchla ovšem tak, jak si pachatel plánoval a místo toho, aby se po náměstí rozletěly kovové střepy, se uvolnilo víčko trubky a velkou rychlostí vystřelilo směrem k orloji. Zranilo 18 lidí, jednu německou turistku připravila o oko. 

Po pchateli tehdy pátral Josef Doucha, který v 90. letech řešil řadu velkých případů včetně například Orlických vražd. „Je to pořád velká kauza, já myslím, že to nemá obdobu,“ říká. 

K výbuchu bomby došlo 2. června 1990 na Staroměstském náměstí v Praze. Neznámý pachatel ji umístnil na pomník Mistra Jana Husa.
Autor: ČTK

Začátek důvěry v policii

Vzpomíná na to také jako na moment, kdy lidé začali vnímat policii jako někoho, kdo je má chránit. Připomněl, že v té době ještě veřejnost měla v paměti zásahy proti demonstrantům během revoluce. „Tahle práce poprvé ukázala užitečnost policie. Veřejnost s námi mohutně spolupracovala,“ poznamenal.  

Vzpomíná, že v té době se v Praze sjeli lidé z celého světa a policii  pak posílali fotografie i ze zahraničí. Díky tomu se podařilo zdokumentovat situaci před a po výbuchu. Chybělo jen asi 5 až 10 minut, aby pachatel byl zachycen

K výbuchu bomby došlo 2. června 1990 na Staroměstském náměstí v Praze. Neznámý pachatel ji umístnil na pomník Mistra Jana Husa.
Autor: ČTK

Třicetičlenný tým vyšetřovatelů pátral po celém tehdejším Československu, pátralo se v Praze, na severní Moravě i na Slovensku. Vzniklo několik vyšetřovacích verzí, jednou z nich byl i politický motiv útoku. „Uvažovalo se, že by to mohlo být spjato s lidmi, kteří prostě tu změnu režimu nevítali,“ uvedl Doucha.

Je pachatel stále na svobodě?

Pachatele se však policistům nepodařilo vypátrat. „Udělal se obrovský kus práce, vyslechli se stovky lidí. Bohužel, nevedlo k výsledku, který bysme chtěli,“ dodal kriminalista, který případ vyšetřoval zhruba dva roky.

 

O dva měsíce po červnovém útoku s největší pravděpodobností ten samý pachatel zaútočil ještě jednou na hostivařské přehradě, ani tehdy se však nepodařilo nikoho dopadnout. 

V roce 2004 se podařilo dopadnout staršího muže, který byl podezřelý z 18 bombových útoků. Při zatýkání však spáchal sebevraždu. Zda se jednalo o pachatele největšího teroristického útoku na našem území se již tedy nikdo nedozví. Nelze ani vyloučit, že skutečný pachatel je stále na živu. 

Fotogalerie
8 fotografií