Byla radostí každého filmaře, který ji obsadil do svého projektu. Půvabná a usměvavá Doleželová proslula coby Lída v kontroverzním normalizačním seriálu 30 případů majora Zemana. Role první manželky titulního hrdiny jí změnila život, nabídky se jen hrnuly a byla doslova na roztrhání.

Další významnou – a jednou z hlavních - rolí byla sekretářka tajemníka Pláteníka v seriálu Okres na severu. Vrcholu kariéry dosáhla v rodinném seriálu My všichni školou povinni. Jak se ale komunistický režim blížil svému konci, herecké nabídky začaly řídnout. Po roce 89 se objevila už pouze ve dvou projektech a žádný z nich diváka neodzbrojil natolik, že by Doleželovou potřeboval vidět v něčem dalším.

Smutné období bez práce a zájmu veřejnosti doplnil rozchod s režisérem Petrem Paloušem. Depresí zmítané Doleželové nebránilo nic v tom, aby antidepresiva, jež na duševní nepohodu brala, zapíjela velkým množstvím alkoholu. Lahev se jí stala novým pomocníkem v těžkých časech a byla jí po ruce i onoho osudného dne.

12. června 2000, tedy deset dní po svých 50. narozeninách, (ty měla 2. června), spáchala Doleželová sebevraždu. V jejím bytě ji našli její synové Daniel a Jan. Soudní pitva posléze potvrdila, že smrt zapříčinil vražedný koktejl alkoholu a antidepresiv. Mnoho známých ale takové vysvětlení nedokázalo přijmout.

„Měla problémy stejné jako každý z nás... To ale nemohly být důvody k sebevraždě. Renáta nebrala žádné prášky pravidelně, nebyla nemocná, ale jako každý z nás si vzala občas něco na spaní nebo na uklidnění. Myslím si, že to byla nešťastná náhoda, napila se a chtěla se trochu vyspat, tak si vzala pár tabletek,“ řekla krátce po kamarádčině smrti druhá seriálová manželka majora Zemana Jaroslava Obermaierová (74).

Přestože je hereččina sebevražda veřejně známým faktem, s absencí dopisu na rozloučenou vyvstává spoustu otázek, co se v bytě ve Lhotce doopravdy odehrálo…

Fotogalerie
30 fotografií