Španělsko je stále těžce zkoušeno virovým onemocněním covid-19, přestože čísla nakažených a nových úmrtí postupně klesají. Tamní vláda, na rozdíl od většiny Evropy, nerozvolnila některá přísná bezpečnostní opatření, která platí i pro španělskou královskou rodinu. Zjevně však ne pro tu belgickou.

Do Španělska přiletěl princ Joachim 24. května. Povinnou dvoutýdenní karanténu pro každého, kdo do země přiletí, zcela ignoroval a z Madridu odjel vlakem do Córdoby, kde se měl konat exkluzivní večírek.

Naneštěstí pro rozdováděnou mládež byl jeden z účastníků party nakažen koronavirem a nemoc předal dalším lidem, včetně belgického prince. Po návratu do vlasti se u Joachima začaly objevovat symptomy a následné testy potvrdily přítomnost viru. Přestože je u něj průběh nemoci mírný, zlost rodiny a veřejnosti se projevila v plné síle.

Princi hrozí za porušení bezpečnostních opatření vysoké pokuty. Kromě nedodržení povinné čtrnáctidenní karantény to je účast na večírku, jenž překročil povolený počet 15 osob o dvojnásobek. Také není zcela jisté, jak se mu podařilo vlakem dostat do Córdoby. Cesty mezi provinciemi jsou totiž zakázané.

Princ se na konci května za své jednání a bezohlednost omluvil. „Lituji svých činů,“ uvedl v oficiálním dopise. „Omlouvám se, že jsem během své cesty nerespektoval všechna karanténní opatření. V těchto těžkých chvílích jsem neměl v úmyslu nikoho urazit.“ Svou působnost ve Španělsku odůvodnil stáží, není však jisté, o jakou stáž se jednalo a ve kterém městě měla probíhat.

Fotogalerie
2 fotografie