Po vydatných víkendových deštích na severu Moravy vodohospodáři upouštěli vodu z nedaleké přehrady Morávka. Říčka se tak změnila v dravou řeku a právě do ní se rozhodl vjet šofér Suzuki Ignis v pondělí v podvečer u obce Raškovice na hranici s obcí Vyšní Lhoty.

Jenže auto strhl silný proud. „Muži středního věku se podařilo dostat na břeh, žena středního věku ale zůstala uvnitř,“ uvedl mluvčí hasičů Petrů Kůdela a dodal: „Velkým štěstím pro ni a malého pejska s ní bylo, že se vodou vláčený automobil pouze otáčel kolem svislé osy, ale neobrátil se na střechu. Zhruba po 200 metrech se zachytil o skrytou kamennou hrázku.“

Domluvili se s vodohospodáři

Na místo vyjely dvě jednotky hasičů, které byly vybaveny záchrannými čluny a saněmi, společně s nimi místní jednotka dobrovolných hasičů z Raškovic.

Zákrok v rozvodněné řece nebyl jednoduchý. „Hasičům se podařilo na záchranných saních ženu bezpečně převézt ze střechy auta až na břeh, vyvázla stejně jako muž bez zranění. Poté vytáhli z vnitřku auta malého vystrašeného pejska,“ dodal Kůdela.

Proud byl tak silný, že znemožňoval vylovení auta. Hasiči se proto dohodli s vodohospodáři na snížení průtoku z vodní nádrže. „Suzuki bylo zajištěno lany a na jeho vyproštění hasiči museli počkat na opadnutí vody do úterý dopoledne. Na pomoc si přivolali obojživelný pásový transportér,“ zakončil mluvčí.