Vysočina je rozmanitý, až pohádkový kraj. Najdete tu hluboké lesy, voňavé louky, potůčky i rybníky, památky UNESCO a další pozoruhodná místa, která stojí za to navštívit a načerpat tu novou sílu po týdnech strávených v ústraní svých domovů. Ať už malí nebo velcí, dospělí či starší, krásami čisté Vysočiny se nadchne každý z rodiny a zážitky, které tento kraj nabízí stejně tak. Nechte se inspirovat naším víkendovým průvodcem Vysočinou a začněte léto s tipy, která vám kápnou do noty.

Za památkami UNESCO

Pokud patříte mezi vyznavače historické architektury, měli byste se při svých cestách Vysočinou vydat za památkami UNESCO. Najdete jich tu hned několik. Tou První je historické jádro Telče, jedno z nejkrásnějších měst České republiky, kterému se přezdívá Moravské Benátky. Jakmile se na náměstí dostatečně pokocháte nádhernými renesančními štíty měšťanských domů a podloubími, navštivte také renesanční zámek Telč, který je známý mimo jiné tím, že se tu natáčela celá řada pohádek.

Autor: GlaxoSmithKline

Své putování po památkách můžete z Telče nasměrovat do Žďáru nad Sázavou. Právě tady se nachází další český div světa – barokní poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, který byl postaven podle projektu architekta J. B. Santiniho v originálním stylu české barokní gotiky. Jeho unikátní architektura vytváří uvnitř kostela jedinečnou atmosféru, kterou nelze popsat slovy. Tu musíte spatřit na vlastní oči.

A kam do třetice? Přece do Třebíče na její historické skvosty. Tady se o zápis do seznamu památek UNESCO zasadila románsko-gotická bazilika sv. Prokopa společně s židovskou čtvrtí, Přední a Zadní synagogou.

Ze strašidelného hradu rovnou na kozí farmu

Chystáte-li se na výletování po Vysočině i se svými ratolestmi, spíše než památky UNESCO, je jistě nadchne návštěva strašidelného zámku DraXmoor v Dolní Rožínce nebo noční prohlídka hradu Roštejn, který se nachází nedaleko Telče. Ale pozor! Nečekejte nějaké obyčejné průvodce. Provedou vás zdejší duchové a strašidla, a to i těmi nejtemnějšími útrobami hradu.

A co s těmi nejmenšími? Vezměte je na kozí farmu Dvůr Ratibořice. Nejen, že tu společně ochutnáte všelijaké dobroty z kozího mléka, ale pohled na více než dvousethlavé stádo kozy bílé krátkosrsté může být zábavná podívaná.

Autor: GlaxoSmithKline

Výběh do lesů s celou rodinou

Nedovedete si představit víkend bez sportovní aktivity pro sebe a celou rodinu? Tak právě tento tip bude pro vás to pravé. Už v sobotu 6. června se na Vysočině rozeběhne oblíbený seriál Běhej lesy a s ním i přidružený závod VoltaRUN. VoltaRUN závod není nijak náročný, a to co do kondice, tak ani časově. Zúčastnit se ho může celá vaše rodina napříč generacemi. Nejen že spolu strávíte čas v krásném lese, ale navíc společně pomůžete dobré věci.

VoltaRUN má za cíl pomáhat dětem s omezením pohybového aparátu. Za každý váš zdolaný kilometr přispěje značka Voltaren 2 Kč na intenzivní pooperační rehabilitaci desetiletému Jakubovi s dětskou mozkovou obrnou, epilepsií a těžkou mentální retardací. Takže, tatínkové, maminky, dědečkové, babičky, děti: skočte do tenisek a hurá do lesů s přírodou o závod. Registrovat se můžete online i na místě. Kapacita VoltaRUNu je však omezená, zúčastnit se může 100 osob, proto není na místě s registrací váhat nebo ji nechávat na poslední chvíli.

Autor: GlaxoSmithKline

A pokud se vám závod v přírodě zalíbí, zapojte se do celého seriálu a pomozte i dalším dětem na dalších krásných místech v Česku. Zúčastnit se můžete závodů v Lednicko-valtickém areálu (20. 6.), ve Slavkovském lese (27. 6.), v Brdech (18. 7.), v Bílé (1. 8.), v okolí Karlštejna (15. 8.), v Jizerských horách (29. 8.) a nočního závodu v Boleticích (12. 9.). Více informací i registrace na webu www.behejlesy.cz/voltarun.

_______________________________________________________

Pozorně si přečtěte příbalovou informaci. O správném použití se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem. Voltaren Forte 20 mg/g gel, Voltaren Emulgel 10 mg/g gel, Voltaren 140 mg léčivá náplast jsou léky k vnějšímu použití. Voltaren Rapid 25 mg měkké tobolky, Voltaren Actigo Extra 25 mg obalené tablety jsou léky k vnitřnímu užití. Obsahují diklofenak. Hřejivá náplast VoltaTherm je zdravotnický prostředek.

V případě otázek kontaktujte prosím: GlaxoSmithKline Consumer Healthcare Czech Republic s.r.o., Hvězdova 1734/2c, 140 00 Praha 4, mail: cz.info@gsk.com. Případné nežádoucí účinky prosím hlaste na: cz.safety@gsk.com. Ochranné známky jsou vlastněné nebo licencované skupinou společností GSK. © 2020 skupina společností GSK nebo poskytovatel příslušné licence.