Prosazení mozaiky není úplně jednoduché, protože vylití asfaltem je mnohem jednodušší a levnější. Přesto se budeme s každým dalším opravovaným chodníkem snažit prosazovat mozaiku,” uvedl místostarosta Prahy 6 Jiří Lála (ODS). Dodal, že investorům, kteří při opravách chodníků nezvolí asfalt, pomáhá Praha 6 s vyprojektováním finálních povrchů a získáním stanoviska památkářů. Návrh vzoru, do nějž se chodníky skládají a který připravuje městská část, památkáři upravují a schvalují.

Snadná oprava i ekologičnost

Podle zastupitele Prahy 6 Petra Píši (Strana zelených) kamenná mozaika na chodnících mírní dopady klimatických změn na život ve městě. Protože se mozaiková dlažba řadí mezi takzvané vsakovací povrchy, dešťová voda se vsákne do země a neodteče pryč jako tomu bývá v případě asfaltového povrchu.

Další výhodou takového povrchu je podle mluvčího i rozebíratelnost mozaiky. Při nutných rekonstrukcích stačí kamenné kostky chodníku vyndat, potřebné místo opravit a mozaiku opět složit do původního obrazce.

Letos se mozaikové dlažby dočkala Bubenečské ulice. V budoucnu by takto měly být opraveny ulice Generála Píky, Jaselská, Ve Struhách nebo Šárecká. Jejich rekonstrukci připravuje v blízké době Technická správa komunikací.